PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Friday, November 13, 2009

Kapal terbang vs Sampan


Masa kecil2 dulu, bila dengar je bunyi kapal terbang, mendongak kepala ke atas, nak tengok burung besi terbang..

"Ku terbang bebas" sedutan lagu tema drama Awan Dania.. Hanya sekadar selingan..

Hmm masa kecil2 dulu tu, mesti ada angan2 kita nak naik kapal terbang atau pandu kapal terbang (pilot la tu).. Mesti ramai kan, tapi tak semua orang dapat menggapai impian tu.. Hanya sebilangan sahaja yang dapat jadi pilot, krew penerbangan mahupun bekerja di airport..

Tetapi sebenarnya, setiap dari kita adalah pemandu kepada kapal terbang kita sendiri.. Tapi bukanlah kapal terbang yg betul2 leh terbang.. Hanya simbolik..
Kalau tersilap pemanduan, pasti tersasar dari haluan.. Silap2 jatuh terhempas..

Oleh itu sentiasa berhati2 dalam memandu kapal terbang kita (simbolik jer, jgn ingat kapal terbang yg betul)



Samalah juga dengan sampan.. Ibarat perjuangan dalam hidup kita..
Teringat kepada satu nasyid pasal sampan dan perjuangan (sesuailah dengan hari Jumaat)

Kiri kanan depan dan belakang
angin yang menderu tidak tahu bila sampai
hujan badai yang datang menyerang
bak singa lapar yang garang..

Kadang2 terdampar di batu karang
penumpang menerima nasib berlainan
ada yang jatuh, ada yang tenggelam
yang pandai berenang berpaut ke sampan..

Moral of the story? Kena pandai berenang kalau nak naik sampan, or at least pakai lah life jacket.. ngeh ngeh ngeh..

26 Catatan pengunjung:

afeezz said...

salam sahabat che pit : berkias sungguh ko hari ni... sukar nak difahami entri ko ni.. tp aku wat2 paham je lah

Noor said...

Salam Dik..

sungguh simbolik perbandingan yang diberikan.. sedang membayangkan 'kapcai' akak spt kapai terbang..

psstt.. orang cam akak dik, kalu naik sampan tak yah pakai life jacket.. sure terapung nyer.. heh heh

ummi humaira said...

salam CP..
berkias-kias lak N3 mu ari ni ... yer pemanduan mengikut landasan , jgn sampai terbabas ...

agaknya coz esok nk kesabah naik belon ,tu yg termimpi2 dah ari ni kot.he he he

Atikah said...

Salam pijal...

Berkias bagai hang ari nie... :)

SiNoMoSa said...

Salam Pijal

Thanks 4 this entry!

Che' Pit said...

salam afeezz,

hmm sebenarnya tak susah nak faham.. ko anggap je biasa jer, so nanti ko baca ko leh faham.. tapi kalu ko fikir berat2, apa di sebalik, apa tersirat, susah sikit ko nak faham.. sbb pemikiran kita berbeza.. aku suka jalan kg, ko sika highway.. hahaha..

Che' Pit said...

salam kak noor,

hmm begitulah.. kadang2 perkara2 simple mcm ni, byk simbolik.. terpulang pada cara n gaya kita menafsir di sebalik nya..

Che' Pit said...

salam kak ummi

hmm sebenarnya teruja benda lain, bukan naik belon, ngeh ngeh ngeh.. hanya sy, kak ummi dan abg rahmat je tahu, ngeh ngeh ngeh..

shhhhh!

Che' Pit said...

salam atikah,

hmm ala2 kias fansuri.. tapi ni kias pijali, haha..

Che' Pit said...

salam syima,

dengan besar hati menerima ucapan terima kasih tu..

ummi humaira said...

salam CP..
masa abg rahmat br btemu dgn L**** tu , dia asyik je kemana2 bersama2 , sampai akak naik cemburu , tapi akak dah jampi bg dia krg cinta sangat pd L**** tu , ok ler dah .
he he he apa2 pun enjoy ler di sana bersama L**** mu.
nanti balik tunjuk kat kami yer..

AbiHanan said...

salam CP, Belon tu menghsla ke Kuching ke .... jangan lupa Kampung Budaya Sarawak, SARIKIN jugak heh heh

Kamsiah said...

suami/ayah-pemandu pd diri sendiri,pada isteri,pada anak2..
isteri-jadi role model pada anak2..

Che' Pit said...

salam kak ummi,

hmm x sempat lagi nak berguru dgn cik abg akak tu, ngeh ngeh ngeh.. segan lak asyik call jer..
maybe mutunya nanti tak sebaik abg.. (otai) ngeh ngeh ngeh..

rezeki said...

salam che pit,

byk yg tersirat yg boleh diadaptasi dlm kehidupan seharian, insyallah.

kalau kak noor terapung, saya pula kalau naik sampan duduk belakang, mau terjongkit sampan tu keh,keh,keh

Che' Pit said...

salam che abihanan,

hmm belon nya bertiup ke KK dan sandakan bah.. hmm nak berguru, tapi bila ek..

Che' Pit said...

salam che rezeki,

hmm takper, che rezeki duk belakang, sy duk depan, so stabil balik ler, ngeh ngeh ngeh

Che' Pit said...

salam puan kamsiah

terima kasih atas kunjungan..
hmm mcm tulah simbolik nya..

setiap org pandai2 lah mengawal pesawat msg2..

insan pendidik said...

salam che'pit,

IP mase kecil2 dulu tak berangan nak pandu kapal terbang biase ni. Tapi IP nak bawa spaceship cam cerita Star Trek tu... haha

Asnija said...

Salam Pijal,
Sekarang ni, merasa gak le selalu naik k.terbang ni sejak ada Air Asia...pengajaran yang akak dapat ari kterbang ni, bila menara kawalan nak menurunkannya, diorang akan turunkan satu kapalterbang dalam satu masa, fokus kasik betul-betul selamat....kalau satu hari tu dah banyak yang mendarat dengan selamat, tetiba, kapalterbang yang last terhempas, kejayaan yang lepas-lepas tak bermakna dah...maklumlah walaupun 1 je kapal terbang nyer, tapi mengorbankan banyak nyawa...
Dan sampan pulak, kalau kita lah sampan tu...janganlah kita hanyut...tapi kena lah kemudikan sampan tu..

pandai Pijal....mengingatkan akak...thans...

S said...

salam,

pilot dan Nakhoda.

selamat belayar
diudara bercakerwala
dilautan badai bergelora
menuju destinasi
yang diingini apa

seandainya
pilot kecundang
nakhoda alpa
komputer masih bisa
memacu arah tuju
semahunya
yang pastinya
bukan mahu kita.

perahu tanpa nakhoda
akan hanyut melata
dibawa arus lautan sepi
tika bergelora dada laut
dilambung badai
menghempas menggila

tika tengkujuh melabuh sauh
perahu tidak lagi
menemani siang
jua memeluk malam
nakhoda termangu
kesepian.

juk said...

dah lama x jenguk blog u, pejal. susah nak faham apa yg u tulis. tp yg pastinya i dah 7 thn x naik kapal terbang. susah nak jln2 sbb anak2 kecik lagi. apa2 pun jenguk2 le ke blog untuk membaca entryku yg terbaru. tq.

zukidin.blogspot.com

hajah zainab bt abdullah said...

salam CP,

terlewat pulak mama...dah tertinggal kapal terbang!! pandai CP berkias-kias...mama kena tempias!

rezeki said...

salam che pit,

lama betul kapal tobang tu kat n3 tak mendarat-darat keh,keh,keh

atau che pit balik semenanjung naik sampan, tu yg tak sampai2 keh,keh,keh

anayway, enjoy your work n trip

Che' Pit said...

salam,

IP, hmm tinggi gak imaginai IP tu yerk, hehe

Kak Nija, hmm lebih kurang mcm tu lah.. tak kiralah kapal terbang ker, sampan ker, kereta ker, even jalan kaki ker, kenalah hati2 selalu..

Mak S, hmm mmg takleh lawan mak s.. cheq surrender na..

sir juki, maybe u will understand if in english. hehe.. tapi sorilah, my english just broken2 one, tak power mcm u, huhu..

Mama, hmm tak niat nak tempias sesiapa.. sekadar mengingati diri sendiri

che rezeki, hmm dah landing dah ptg tadi.. kalu naik sampan lamat tak sampai ler.. laut bergelora kuat skrg.. hujan lebat giler..

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

 
type='text/javascript'/>