PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Friday, December 11, 2009

Land below the wind - Poring Hot Spring

Kolam air panas Poring

Poring merupakan nama KadazanDusun untuk sejenis spesies pokok buluh yang tumbuh di kawasan itu. Terletak kira-kira 40 km di timur laut pusat Taman Kinabalu, Poring terkenal kerana kolam air panas dan jambatan gantungnya yang unik.

Tarikan

Kolam air panas Poring dikenali kerana air panasnya mengandungi galian sulfur yang boleh menyegarkan badan. Para pelancong juga berpeluang menikmati pemandangan yang indah apabila menyusuri jambatan gantung sepanjang 157.8 m dan setinggi 41 meter di atas pokok. Terdapat juga Taman Kupu-kupu dan Pusat Pemuliharaan Orkid di sini.


Poring Hot Spring Visitor Centre..



kolam mandi.. kolam besar atau kolam kecil.. pilih jer..



sambil menunggu air kolam penuh, kita makan dulu.. tapau KFC di pekan Ranau






model tuala hotel, ngeh ngeh ngeh..


gambar selingan.. seekor kerengga di hujung daun..

21 Catatan pengunjung:

sonata anak kancil said...

Kita dulu makan KFC ni, tapi tawar! betul tak? tak sama kat tempat kita ni....Sungguh cantik di Poring ni...kita pun habis explore di sini.

Ayah Zain said...

Salam Pijal,

ekau mandi tak kek air paneh tu? lamo ko ekau beghemdam dalam kolam air penah tu. Mesti hilang gatal2 kek badan kau tu kan?

psst: sonata anak kancil, lamo kau datang umah az, ekau poei mano?

Che' Pit said...

salam cgu sonata,

hmm x perasan lak tawar ke idak.. lapar punya pasal, main bedal jer, ngeh ngeh ngeh..

Che' Pit said...

salam AZ

manid kat kolam yg tadah air tu.. lama giler sbb ramai org kan..

hmm mmg panas air dia, huhu..

Atikah said...

Salam Pijal...

Bestnya... sambil kerja... sambil makan angin....

Tempat nie dekat jer ker dr hotel hang dudk?

SiNoMoSa said...

Salam CP,

Brp RM sekali masuk PHS tue?

Che' Pit said...

salam tikah..

taklah, jauh ni.. lepas dari taman kinabalu.. penat gak cheq drive pastu naik gunung, bengkang bengkok jalan, huhu..

Che' Pit said...

salam syima

kalau x silap RM1 jer.. dia sama dengan kinabalu park.. kalau dah bayar kat kinabalu park, leh guna tiket yg sama utk masuk poring ni n vice versa lah.. kira 2 in 1 tiket, ngeh ngeh ngeh.. tapi antara kinabalu park dgn poring ni, jauh gak tau.. dekat sejam gak drive..

S said...

salam CP.

tertarik pada sekor kerengga diujung daun.

kerengga itu
hanya sekor
melata diujung dedaun sepi

tangannya mengabus ngabus mata
mencari cari sesuatu
teman dan kawan juga kekasih
dimana mereka
entahlah....

sekor kerengga itu
munkinkah CP
yang sepi...

mak teka jer. jgn marah naaaa.
ngeh ngeh ngeh,,,

Che' Pit said...

salam mak s

hmm mcm tahu2 jer..
hmm lebih kurang lah tu mak, ngeh ngeh ngeh..

Atikah said...

Salam Pijal...

hohoho... ada simbolik rupanya kerengga yang seekor itu...

insan pendidik said...

salam Che'Pit,

CP usung towel je. Nape tak letak gamba CP tengah mandi tu hehe

Che' Pit said...

salam tikah,

hmm depends pada org yg menilai, ngeh ngeh ngeh..

Che' Pit said...

salam IP

hmm censored le gambar mandi, huhu..
kang ada yg terseksa mata tgk, hahaha..

Cikgu Jang .. said...

nengok ke tempatnya....geram koi nak pegi...tapi entah bilalah lepasnya kat situ...

Che' Pit said...

salam cgu jang,

terima kasih sudi ziarah..
insyaAllah ada rezeki nanti dapat ler ke sana..

Yunus Badawi said...

Salam CP.

Air dia panas sampai boleh buat masak telur kan? Kalau kita masuk kolam yg itu, te*** kita pun boleh masak muahaha

Che' Pit said...

salam YB

mmg panas air dia.. tulah, risau gak kalau2 te*** masak.. tapi nasib baik, masih normal dan berfungsi seperti biasa, ngeh ngeh ngeh..

afeezz said...

salam en. che pit : takde gambar bermandi manda ker?

Che' Pit said...

salam afeezz..

hmm gambar mandi? hmm tak lepas FINAS ler..

orang muo said...

Sebelum berangkat balik jgn lupa towel hotel tu tinggalkan takut terlipat masuk dlm beg he he,

 
type='text/javascript'/>