PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Thursday, December 10, 2009

Land below the wind - Kinabalu Park

Taman Kinabalu merupakan sebuah taman negara yang telah diwartakan pada 2002, dan terletak di Negeri Sabah, di bahagian utara Pulau Borneo. Taman Kinabalu dihiasi dengan Gunung Kinabalu yang tersergam dengan ketinggian 4,095m, yang merupakan antara gunung tertinggi di Asia Tenggara.

Taman Kinabalu merupakan kawasan yang mempunyai ekologi mega dengan kepelbagaian habitat dari kawasan rendah tropika, kawasan hutan hujan tropika, sehingga kawasan hutan gunung tropika, hutan separa alpine, dan sehingga tumbuhan renek pada kearas tinggi. Ia telah dikelaskan sebagai Pusat Kepelbagaian Tumbuhan Asia Tenggara dan amat kaya dengan contoh tumbuhan flora dari Himalaya, China, Australia termasuk tumbuhan tropika sejagat.


 singgah bergambar sebelum sampai ke Kinabalu Park..


 trail untuk mendaki gunung kinabalu


 di sinilah mulanya jejak pendakian ke gunung kinabalu..


 nampak tak? biasanya monyet yang sibuk minta makanan, kat sini, tupai lak.. tu dia tgh makan biskut oreo yg CP campak kat dia..


 jauh menung anak bujang sorg tu, ngeh ngeh ngeh..




flora di kinabalu park..


pose yang paling poyo dari CP, ngeh ngeh ngeh..

21 Catatan pengunjung:

SiNoMoSa said...
This comment has been removed by the author.
SiNoMoSa said...

Salam Pijal,

Nice view..sepatutnya Bulan 5 yg lepas cheq ke Land Below The Wind bsama family..tapi unfortunately last minute terpaksa di batalkan sbb my bro admitted..burn laa semua2nya..
So tak dapat pi dapat tgk gmbr CP pun jadik laa hehe..maybe next time kalo Allah izinkan..

Last pic..poyo pun poyo laa janji rock hehe..bak kata AZ 'ada aku kisah' hikhikhik

insan pendidik said...

salam Che'Pit,

IP dh rancg beberapa kali nk gi Land Below The Wind nih. Tp asyik tk jadi. Ni gamba gi hari tu la yea. Tp lain kali IP nk tengok CP bergamba kat puncak Gunung tu plak.Larat ke mendaki nih hehe

ummi humaira said...
This comment has been removed by the author.
ummi humaira said...

salam CP...
akak dah g k KK 2007 tp x lak sampai ke kaki gunung tu, aduh cantik nya gambar... jeles tau....
akak dah nk balik kampong pg2 esok , 5 hari nooo

sonata anak kancil said...

Memang sangat cantik! saya suka nature....saya berhenti kat Kudansang aje! tak masuk ke sini...dah sampai ke Poring?

Azemi Ali said...

Salam Che Pit,

Saya pernah sampai ke sini tahun lepas tapi belum mendaki gunung. InsyaAllah satu hari nanti dapat daki gunung tu.

Atikah said...

Salam pijal..

Wahhh.. cantik view... ada rezeki nak gak kesana... he..he..he

hang tak daki gunung ka?

afeezz said...

salam sahabat che pit : aku pon penah merancang nak ke saner, tp.... smpi ke sudah tak pegi2 pon... hahhaa... anyway, one day nnt aku mesti ke saner..

DUN Behrang 2020 said...

Hahaha...siap cekak pinggang tu bro!
Wah...cantik tempat ni ye...bila la ada kesempatan nk ke sana...

Jauhnya anak bujang tu termenung...

Zie said...

Salam CP,
Salam silaturrahim...
Saya ada gambar tempat2 tu la.. sama, cukup indah. Gambar no. 1, ada pelangi lagi, pastu saya tunggu sampai matahari terbenam, memang cantik, matahari kat bawah, bila kat perkasa hotel, tunggu pula matahari terbit. Tak pernah jemu ke Gunung Kinabalu...

Jasnia said...

Salam CP,

Masa bujang dulu Na pernah dua kali naik gunung kinabalu. Tapi bila dah kawin ni, dah tak larat nak daki...Sekadar menikmati pemandangan dari kaki gunung je.Maybe sebab berat badan dah bertambah. Tapi memang mencabar jugak nak naik ke puncak, even ada track disediakan...tapi laluan banyak yang licin. Kena hati-hati...

SiNoMoSa said...

Salam Pijal,

Minta izin ambil gambar utk diekperimentasikan hehe thanks

hajah zainab bt abdullah said...

makan angin di kaki gunung...cantik tempat tu...nyaman & damai. mama belum pernah pijak kaki kat sana.

Mawar_berduri said...

Salam CP ,
Wah bestnya....
nampak tempat2 dalam gambar tu menarik btol...huhu
satu ari nanti nak pg sane la jenjalan...

Che' Pit said...

salam

syima - la cian nye.. bazir je burn semua tu kan.. hehe thanks for the edited pic tu

IP - hmm insyaAllah, ada rezeki nanti IP ke sana.. Daki? hmm akan dipertimbangkan hehe

kak ummi - hmm cik abg x komen apa ke pasal gambar, huhu.. hati2 blk kg tu..

Che mie - InsyaAllah nanti dapat lah che mie daki.. harap2 sy pun juga

atikah - cheq tak daki gunung.. limited time.. tujuan asal ke sandakan tapi menyimpang dulu ke KK.. puas pujuk boss bagi lepas, hehe

Che' Pit said...

salam

afeezz - satu hari nanti ko pasti akan ke sana..

DUN - ngeh ngeh ngeh cekak pinggang sbb tak reti nak pose mcm ner, hehe..

kak zie - hmm betul tu, mmg cantik dan menarik.. ada rezeki sy nak ke sana lagi..

Na - salute kat Na sbb dah 2 kali naik.. CP belum sempat lagi.. lgpun badan dah berat ngeh ngeh ngeh

Mama - kalau ada peluang, mama g lah.. tapi jalan bengkang bengkok n sedar2 rupanya dah semakin tinggi jalan nya..

Mawar - mmg menarik.. ada peluang pergilah..

Che' Pit said...

salam cgu sonata,

hehe tertinggal lak
Poring? nantiiiiiiiiii pas ni pasal poring lak hehe..

Yunus Badawi said...

Mahu ramai gadis yg tertarik kat CP bila tengok gambar yg last tu. Siap spek gelap lagi tu hehehe

Yunus Badawi said...

Gambar sampai kat puncak kinabalu takde ke?

Saya dulu sampai kat Kundasang aje sbb bawa anak kecil. Tidur malam kat situ pun dah menggigil.

Che' Pit said...

salam YB

hmm masa tak mengizinkan nak ke puncak (alasan je tu, ngeh ngeh ngeh)

gambar last tu, sekali tgk mcm poyo jer,
dua kali tgk, pun poyo gak, haha..

 
type='text/javascript'/>