PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Friday, June 12, 2009

Balik Kampung

Hmm Jumaat, 5 Jun.. selepas habis kursus TOT kat PD tu, aku ingat nak balik kg aku di Segamat, Johor.. Rasanya last balik kg pada pertengahan bulan April lalu, selepas organise seminar di Melaka.. On the way balik tu sempatlah singgah kat pekan Tampin, N9 untuk mengisi tangki perut ku.. Waa asam pedas? Hmm terliur lak bila terkenang asam pedas cikgu mas, walaupun tak pernah rasa, hek hek hek.. tapi, keciwa lah sebab rupe je menarik, rasa entah ke mana..


Hmm di rumah ini lah aku dibesarkan (tapi ni baru renovate).. Terkenang zaman aku kecik2 dulu, keluarga kami keluarga susah. Rumah lama mmg kecil. Tapi alhamdulillah, aku berjaya gak sampai dah jadi mcm ni.. Jadi, jangan sesekali, mahupun lima enam kali, jadikan kesusahan dan kekurangan sebagai alasan.. Alhamdulillah, anak2 mak ayah pun dah besar2, dapat lah hidup dengan selesa sikit..

Anak saudara yg ke 8, Dhinie Syafwan.. Hmm sbb jarang tgk muka ayah chik dia ni, mula2 dia takut gak, tapi aku ni kan mmg pandai ambik hati budak2, so sekejap je dia dah mesra dgn aku..

6 Catatan pengunjung:

cikgu mas said...

salam sazlie

hmm besar rumah sazlie,biasa yer org johor halaman diaorang besar dan bersih senang buat kenduri kendara,nanti kawin jemput PK group yer,nanti sewa bas pi sana..sian dia dpt asam pedas indah kabar dari rupa..biasa yer memang cam tu..yang cikgu punya lagi lah asam pedas tapi rasa masak kicap he,he

afisazlie said...

hmm cikgu

tu yg sy tak sabar nak rasa tu, tak pernah umur sy makan asam pedas tapi rasa masak kicap.. mcm menarik jer.. hehehe leh masuk pertandingan masakan... cheq AMUNDI CM (AM - Akademi masak)..

umah kg, mmg laman luas sikit.. InsyaAllah, sampai masa kawin nanti, takkan sy lupakan semua..

Noor said...

As Salam..

ahaaa.. dengar je nama GPK.. terus rasa nak nyelit..

selalu nyer dik rumah2 kat kg memang besar2 dan halaman nyer pun luas2 belaka.. kalu musim raya misti penuh kreta anak2.. dalam rumah jangan crita.. bilik misti lebih dari 3.. ruang tengah @ makan misti besar.. ruang tamu boleh muat semua cucu2 remaja untuk tidor.. dapur boleh masuk dekat 20 orang.. bilik air misti ada kolah.. jamban tak cukup satu.. beranda kat luar misti boleh muat dekat 40 orang.. huh memang meriah.. tapi bila abih raya.. tinggal mak ngan ayah.. siap bleh guling2 nyanyi lagu hindustan..

alamak?? salah topik lak.. sape crita pasai raya nih.. ish ish.. mentang2 semalam p beli kain kat masjid india.. he he

psstt.. dik, akak ada sorang kawan yang dah ter lost contact kat segamat tuh.. tapi dia tinggal kat cha'ah..

afisazlie said...

salam kak noor,

akak masuk umah sy masa tgh under construction ler.. tak sempat nak siapkan sbb ada keje kat opis ni, esok ada kelas nak mengajar.. tunggu balik umah kang baru betulkan balik..dah senget benget dah ni umah cheq.. baik2 cik salmah, jaga kepala tu, nanti tertanduk syiling yg roboh.. Cik salmah? jeng jeng jeng..

hmm haa alang2 dah sebut pasal raya, sy tahun ni takyah buat baju raya dah.. sbb jadi pengapit best friend 28 jun ni, so dia sponsor baju melayu ikut tema family depa.. huhu tapi warna pink ler.. takperlah, syukur sbb free kan, hehe.. hehe nanti kalau ada rezeki, sy siarkan pic sy jadi pengapit berbaju melayu pink..

hmm cha'ah jauh gak.. tu dh nak menghala ke JB dah tu, jauh dari bandar segamat..

manzlie said...

salam from Mekah...

kalau balik kg tuh jgn lupa krim salam kat mak ,ayah dari abg lie...rindu masakan mak tuh...
Hmm jadi pengapit ker atau terus naik pelamin..?

Raya tahun ni habaq kat mak cheq takdapat balik gak...

sukran
waslaam

afisazlie said...

salam che lie

dua2, jadi pengapit dan naik pelamin.. hmm dah jadi pengapit mestilah kena naik pelamin sekali.. betul tak cikgu? takkan lah nak apit dari bawah pelamin jer kot, hehe..

mak selalu tanya che lie pe khabar.. tu lah, mak pun tanya, raya ni tak balik umah mak lagi ker?

 
type='text/javascript'/>