PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Friday, July 24, 2009

Kisah Tauladan: RM1 vs RM50

Duit RM1 bertemu dengan RM50 lalu bertanya:
"Oii, lama tak nampak, mana kau pergi?
"RM50 menjawab "
Dah merata tempat aku pergi.. Pergi stadium tgk bola Malaysia lawan Manchester United, Naik STAR Cruise, gi Bangkok naik AirAsia, tgk konsert Siti Nurhaliza la, lepak Planet Hollywood la.. banyak sangat tempat sampai tak terkira.. Eh, kau camner lak?
"RM1 menjawab perlahan seraya menunduk,
"Hmm.. biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. Surau, Masjid, Surau... ".


Salam Pagi Jumaat

21 Catatan pengunjung:

apiz selayang said...

hahah... ade messege tersirat ni..

Hanis said...

RM1...engkou jangan bersedih... senungguhnya nilai engkau jauh lebih berharga pada kemudian hari...

cikgu mas said...

coop,coop mokcik blur sat???nanti mokcik dah faham,mokcik comment balik..mokcik tak tido malam tadi...tapi mokcik nak pinjam rm 50 kt payjarl..nk beli sandal croc..

~ PaY JaRL ~ said...

tersirat di sebalik yg tersurat?
hehehe terpulang pada yg menilai..

~ PaY JaRL ~ said...

salam CM

buat pe bazir beli sandal croc, kan CM mmg ada croc.. lapah jelah kulit nyer buat sandal.. dah berbulan2 croc cikgu berlegar2 dlm umah sy ni..

Madey said...

sungguh mendalam maksud dia

Atikah said...

Salam payjarl...

Lepas nie, rajin2 ler hulur not2 merah ka hijau ka dlam tabung masjid... he.. he..he...ingatan buat diri sendiri juga....

Noor said...

As Salam..

my dear p-jarl,

kata orang, bukan nilaian yang dilihat.. yang penting keikhlasan.. tapi bagi akak nilaian dan keiklasan sama penting.. walaupun kita tidak punya RM yang berlonggok-longgok.. kita harus bersyukur dan berusaha membantu yang lain.. tak gitu babeh??

apa yang kita ada hanyalah pinjaman.. bukan hak kita yang hakiki.. jika diambil balik oleh Yang Esa.. maka muflislah kita..

psstt.. tazkirah sahabat disuatu petang, memberikan pengertian yang mendalam.. menginsafi diri yang terlalu banyak kekurangan..

Hanis said...

Assalamuaikum ustazah Noor....(sambit tertunduk menginsafi kata2 kak Noor).....tul tu kak noor....keikhlasan & keberkatan duit itu yg amat penting...

Noor said...

hanis..
ustazah!! tak layak lah dik.. dok lagho lagi.. ilmu pun tak tinggi.. sependek rumput sambau di ladang gotah je.. masih perlu dan terus belajar mencari ilmu akhirat..

semoga kita semua sentiasa dirahmati dan diberi keberkatan dalam meniti hari2 mendatang.. amin (cepat2 amin...)

Che' Pit said...

salam Madey..

hmm takler sedalam laut china selatan mahupun tasik putrajaya.. tapi boleh tahan ler dalam nyer.. hahaha

Che' Pit said...

Salam Atikah,

insyaAllah cheq hulur2 yg termampu.. yg penting ikhlas..

Che' Pit said...

salam Kak Noor

betul tu.. yg penting kita ikhlas dan bukan nak menunjuk2.. dan bersyukur selalu..

cikgu mas said...

oh..pas jalan2 kt alamanda menghabiskan duit gajiku..barulah cikgu faham..kenapalah rm1 mengeluh..tempatnya lebih berkat,dia duduk dirumah ibadat..nilainya hantaran ke syurga..macam org miskin yang rezeki yer halal..

rm 50 tempatnya di tempat lagha..nilainya byk tapi tak berkat..cam org kaya yg rezekinya datang dr sumber yg tak berkat...

tul tak payjarl..analisis cikgu dari SMTS ni..ye lah sekolah tepi ladang gotah depan ladang kelapa sawit..lambatlah sikit nk faham..lagilah kalau membabitkan nombor2 ni...

Che' Pit said...

muahaha CM,

tu lah, internet pun segan silu nak ke ladang gotah n kelapa sawit tu.. tu yg pending dari pagi, ptg ni baru delivered, hahaha... dia dah habis duit g shoping baru nak faham.. cian2, huhu

cikgu mas said...

aduh geram yer..mengutuk sekolahku yer..4 ur info my school tu...the best or..top five technical school in Malaysia,ada projek youth generation IT kat situ,projek berdsama University Drake US,budak2 ku sangat hebat dalam IT..cikgu belajar dari diaorg lah,walaupun dalam ladang gotah..sesekali jgn lalu jer..masuk dalam bulan lawatan tengok betapa cantik sekolah tu,better than ur maktab kt PJ tu..tau..dont judge the school by the ladang gotah ,,yek..baru cikgu nak belanja kt restoran limau nipis bangi..dah fishing my marah,,cancel!!!he,he

Che' Pit said...

CM

sesungguhnya riak itu penjara hati..

renung2 kan dan selamat beramal

cikgu mas said...

ha,ha,ha...terinsaf pulak cikgu dgn msg ko tu..trademark ustaz kat hot fm lagi..

payjarl!!,payjarl!!!,ko ni memang cute lah,bijak sungguh dalam mematah kata..sebab tu cikgu suka `gaduh`dgn ko..tapi aku selalu kalah jer..mcm2 teknik ko guna..satu hari cikgu mesti jumpa ko..face to face..fight to fight..kita lawan gusti lengan,he,he

Che' Pit said...

satu hari?

nape tak 2,3,4,5 hari?
atau berhari2, atau kedai hari-hari? (yang lagu dia kuar kat radio tu, "marilah pergi hari-hari") atau hari raya? hari merdeka? hari krismas? sehari bersama pelanggan? harimau? hari-hari mau? hari.. hmm dah melalut lak..

CM, cheq ni bukan apa, tak mau nak RTSB jer (Riak, Takbur, Sombong dan Bongkak).. kalau nak RTSB, cheq dah lama kata mcm ni "ala setakat top 5 sekolah teknik jer? MRSM cheq tu dulu SPM 99, Best School in Malaysia.. Ulangi Best School in Malaysia.. Ulangi, hmm baper kali nak ulang daaa.. bukan antara MRSM jer.. tulah, cheq ni humble. malas nak kecoh2.. Riak itu penjara hati.. Astarghfirullah..

cikgu mas said...

Piii rah,,,hampeh ..malas aku nak layan..tak pernah yer nk mengaku kalah..nk comment kt lidah jin tu pulak,ha,ha,ha...ada lori ada bas,ada hari boleh balas,,,

Che' Pit said...

hmm CM, dah realiti mcm tu.. bukan tak nak mengaku kalah, dah mmg cheq ni pemenang, so CM kena lah jadi pengalah, hahaha..

waa ingatkan CM ada persona jer, rupanya siap ada lori dan bas.. hebat!!

 
type='text/javascript'/>