PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Wednesday, July 29, 2009

Tips Jimat Petrol Kereta



1. Servis kereta ikut jadual - kereta yg di maintain dgn baik akan beroperasi pada kecekapan maksimum
2. Tayar perlu diisi angin dgn pressure yg betul, kalu tayar tak cukup angin, minyak makan... (bukan perut korang je yg perlu diisi)
3. Pakai kereta yg CC rendah tapi kalau nak pakai yg CC tinggi pun boleh cuma system kene bagus la macam Honda i-VTEC, Toyota VVTi atau pakai sistem (mampu ker, huhu)
4. Go slow man ! jangan speeding .90-100 km/j tu kira ok la.., tapi kalau terbakar sebab ada orang ajak race - kejar.. jgn tak kejar
5. Berkongsi kereta
6. Naik motor (4 lejang)
7. Naik Basikal
8. Naik pengangkutan awam
9. Pakai rim tayar biasa dah le, kalu nak pakai sport rim biar sesuai dgn kereta (dapat pakai macam rim motor lagi bagus - ringan maa... macam kereta klasik)
10. Isi minyak kat stesen minyak yang pakai meter analog
11. Isi minyak slow-slow masa kat stesen minyak. Isi minyak sambil minum kopi dan borak-borak
12. Gunakan tenaga solar
13. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin kereta yg power sahaja seperti Mercedes, BMW, EVO )
14. Pakaikan kereta anda skirt labuh tapi jangan cecah jalan dah la.Ini bertujuan untuk kurangkan rintanganangin, tapi skirt tampal tak main sebab takut angin tembus
15. Kalau nak pergi kedai kat rumah tu, jalan kaki lagi bagus, boleh exercise
16. Cari tempat kerja dekat dgn rumah, kalau dapat tidur,makan, berak,mandi kat office lagi best.
17. Petrol mudah terpeluwap, jadi kalau nak isi minyak isi time pagi atau waktu sejuk dan kalau dapat parking tempat redup lagi best. Cuba korang kene jemur.. masak dibuatnye.
18. Kalau nak isi petrol kat stesen minyak pastikan isi penuh, tak payah nak ulang alik cari stesen minyak
19. Jangan bawak banyak barang. Kalau boleh bawak yg perlu sahaja. Penggunaan minyak bergantung kepada weight/power ratio - power kereta dah fix, bila berat bertambah - nisbah meningkat dan penggunaan minyak pun meningkat. Lagi satu, cuba-cubalah kuruskan badan tu sikit dan turunkan perut tu....
20. Tinted cermin kereta anda (Semua cermin). Lagi kurang cahaya matahari masuk, lagi bagus (cthnya gold dust 95% block heat) sebab ia berkaitan dgn penggunaan air-con dan emosi anda. Contohnya, kalau air-con kurang guna atau guna pada tahap minimum, minyak pun save dan anda pun kurang terbakar atau kurang nak marah sebab ada kajian menunjukkan cuaca panas akan meningkat tahap kebrutalan seseorang itu Bila dah 'panas' mula la jadi samseng jalan raya
21. Kalau nak pergi kerja tu, keluar la awal sikit, takde la terkejar-kejar. Rilek je drive dan tak sakit kepala

hmm itulah sedikit sebanyak tips untuk jimat petrol kereta.. so selamat mempraktikkan..

45 Catatan pengunjung:

Noor said...

As Salam..

he he.. kalu kapcai nak 'tinted' kat sebelah mana arrr??

dik.. hidup ini 'sering dibatasi.. realiti dan fantasi' hilangkan fantasi.. terimalah realiti.. opsss!!

psstt.. hanis, apa2 pun.. kita 'wait & see'.. kita doakan yang terbaik.. 'yang terbaik itu adalah dari Yg Esa..'

Kak As. said...

salam,
nampaknya penyakit PDKM dah mai kat TK plak dah niiih.

PDKM dan PDKL....
gugurlah satu persatu
butir butir tasbih huruf PDK
yang masih terikat kemas
dalam simpulan untaian tasbih hanyalah huruf M dan L

hmmmm... apa erti mimpi mak As ni.
ahaks.. sapa nak jawab ???
cara2 nak jimat minyak juga ke??

apiz selayang said...

13. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin kereta yg power sahaja seperti Mercedes, BMW, EVO )---> sajer jer pijal tulis ni, tak kasi org cucuk pesona dia ler ni.. haha

Kak Noor... klu kapcai tinted kat visor helmet..

Che' Pit said...

hehehe Mak As,

lain mcm je bunyi tu.. insyaAllah, ni anak mak ni nak bgtau.. nak pecah lubang.. sat gi ni dlm kul 3.30 ptg, L dgn M berjanji nak bertemu, bertentang mata.. tak tahu lah mak, jadi ke idak.. harap2jadi lah.. nanti mak siap2 lah yer rombongan tu..

Che' Pit said...

salam Kak Noor,

hmm betul kata apiz, kapchai leh tinted kat visor helmet tu.. tinted kaler ikut kale moto.. kalau kuning, kuninglah tinted.. perghhh.. mesti terkebil2, tak berkelip mata org tgk kak noor merempit dgn helmet tinted..

Che' Pit said...

salam apiz,

ala persona aku mana laju.. buat ngabih boras je org kg den ckp.. alang2 kan, cucuk lori tanker ker..

Kak As. said...

Alhamdulillah!!!

sat gi mak as doakan lepas solat lohoq, biaq bagi jadi elok2.

M ngn L tu dok pakat jualmahal, yg mak as sian kat che pit sbb takut nak langkah bendui.
Ma Lu tapi Mahuuuuu....
Minyak Labi.. hehehehee

Madey said...

Salam che'pit..

mungkin tertinggal 1 benda kat sini,

- Isi Minyak pada waktu pagi ataupon tgh malam. ia juga menjimatkan minyak

Hanis said...

salam semua...

emmmm tang kereta nie...mmg selalu memeningkan cheq...tah bila nak pandai2 tang2 kereta nie entahlaaa...pam angin pon sampai ke arini tak reti2...penah sampai bengkak tayar tu aku kejekan....huhuhu..tau bawak jee...emmm pasni nak ikut kak noor merempin je arr senang...jimat sememangnye jimat...ehh pijal...awat tak tulis guna tayar "sotong" pon leh menjimatkan minyak pe...

mama as...huhuhu...anak2 & adik2 mama dok berkampung kat sini dah...TK jd umah ke-2 dah....emmm pasni lebih meriah ngan kehadiran mama kat umah anak bujang mama nie ....

Hanis said...

hahahha.....mama as mmg lucu....emmm sama2 kita doakan ye mama...mudah2an semuanya berjalan elok.....

apiz selayang said...

hanis, klu mu tak tau gapo2 pasal kete, serahkan je lah kete mu tu pada kawe, pandailah kawe kerjakan nnt.. haha

Hanis said...

apiz....hahahahah....mendalam maksud pemberian itu....

apiz selayang said...

wow... mendalam ker? maner de.... cetek jer... kawe mintak kete jer bukan mintak tuan punya kete sekali..

Noor said...

apizz wei.. mu nok keta je ke?.. bakpo toksey tokey keta nye
skali.. 'pakage'.. sapo dio hok ghoyak tak gawe tuh.. he he

pssst.. kalu tinted helmet kaler oren pun ok gak.. srupa tok sami!!.. opss.. siap full face lagik.. hu hu

Hanis said...

hahahah...piz...cheq faham hang nak minta kereta...bukannye cheq....tp cara hang nak kejekan kete cheq tu...jangan...kete cheq tu dah laaa antik...karang ngajuk lg lak diaa....huhuhuuh....

kak noor...emmm apiz dah terkenan ngan ore klate doh gayonye nie...
& gaya helmet kaler oren tu bukan lg gaya sami...gaya kartun power ranges dah tu...nak cukup kan ahli kumpulan leh ajak pijal & apiz sekali....cheq cop colour merah...

apiz selayang said...

hahah... tu die.. Kak noor dah speaking, terus dok pahe kawe. Kak Noor kawe sokong cakap Hanis, kite jadi power rangers, kak noor kaler oren, Hanis kaler merah, pijal kaler kuning, kak mas kaler hitam, kawe cop kaler pink. cukup 5 orang power rangers. haha pastu boleh merempit ramai2

hanis.. klu hanis takut kawe ape2 kate hanis, kawe amik ngan tuan2 nyer sekali lah.. hahah

Che' Pit said...

salam Mak As,

tu lah, M yg jual mahal sikit (eh banyak) L steady jer mak..

tulah, kesian kat cheq, tak mau langkah bendul.. nak tak nak kenalah tunggu..

Che' Pit said...

salam Madey,

betul info tu.. tapi aku tak kira.. ikut dan je tuang minyak, hehe..

Che' Pit said...

salam Hanis,

merempit pun kena buh gak angin tayar motor tu.. bukan leh main lenjan jer.. lagi leceh sbb nak kena selalu tukar minyak itam ler..

Che' Pit said...

salam apiz,

mana adil mcm ni.. aku tak nak kaler kuning.. warna rasmi aku biru ler..

Kak Noor,

betul gak, dari amik kete jer, baik amik dgn tuannya sekali.. leh apiz duk bersandar kat belakang, hanis tukang bawakan g mana2..

apiz selayang said...

tepat sekalilah pijal...

Madey said...

haha..apiz, amik ler pakej terus. ko nih haih...

Aku ikut dan je isi. slagi leh jalan..aku jalan je.

bab jimat minyak nih..kalau jalan jauh..mugnkin leh terasa la jimat or tak..

Kalau jalan kat town..hmm..takdenya nak jimat..br masuk gear 4 dah kena stop kat traffic lite. dan jalan di town juga..banyak mengunakan gear. pasal tu..tak brapa rasa jimat ke tak minyak tu.

if Dari JB - KL Bawak keta ngan kelajuan 170km/j - 190km/j...haaa..sampai seremban nak kena isi balik! takpon lepas tol sungai besi.lampu dah nyala2 mintak dah nak kering..

hehe..aku cam biasa je buat cmtuh..

Che' Pit said...

salam Apiz,

hehehe aku mmg tepat..

Madey,

betul tu.. jalan2 kat town lagi larap minyak dari jalan jauh.. kat town rasa kejap ker dah kuning, huhu..

cikgu mas said...

salam

ellloo.che pit@payjarl@apiz yg amat cikgu sayangi ni.comey,comey..jangan majuk lagi yer..jangan marah2..jangan buli2 orang..kalau marah semua harta menda mu terserah kepadaku...janjiku pada CL sudah tertunai...

so pas ni janji pada payjarl lak..sabarlah..nanti satu hari kita pi minum2 jalan2 naik TOYOTA ALPARHD Kak noor,tak pun kalau k.noor kedekut dia mesti offer TOYOTA AVANZA dia...jadilah toyota avanza tu boleh bertukar jadi kapcai jgn tak tahu...tapi ni bukan menabur janji tau..sebuah perancangan sahaja,tertakluk pada terma dan syarat..he,he..senyuuuum sikit..jgn serius sangat..ok!

cikgu mas said...

hisss ada orang kata cikgu jual mahal???...ha,ha,ha..tak de apa pun cikgu nak jual...dah terjual.kalau nak jual jugak..dah tak laku dah,ha,ha.tanyalah ur acik tu...nasib-nasib..tapi kita tetap kawankan..tapi pasal apa apiz bagi cikgu jadi power rangers warna hitam,mentang2 kulitku si tampok manggis,sedih yer!!!kita nak calour oren.

Che' Pit said...

hmm CM,

takpa, cheq bagi kaler belang2.. tapi kan CM, huhuhu mmg betul lah taste CM ni mcm abg samad kan, sbb yg bonia belang2 tu mmg lebih sesuai utk org2 mcm abg samad, hehehehe.. jangan marah..

hmm tak baik kata akak noor cheq kedekut.. dia bukan kedekut ler..
hmm CM FYI, cheq mmg seorg yg serius.. keje pun kat pusat perundangan dan kepimpinan.. so faham2 je lah..

manzlie said...

salam che' Pit..

his kamu nih memandai jer
saya p jusco duk cari sardin lah nak bawak balik ke Kota Makkah, duk sibuk cari barang barang nih...

tekaan mu salah dik oiii..

syukan
wasalam

Che' Pit said...

salam che lie,

awat tetiba jer kuar statement tu? cheq ada cakap ke che lie p JUSCO? hahaha, kan dah terkantul kan diri itu, hehe..

hmm tapi kalau betul lah che lie beli sardin, di mana tin nya? sbb rasa2 cheq lah, yg cheq nampak che lie bawa balik mlm tadi adalah bonia belang2 dgn ubat muscle pain, hehehe..

Hanis said...

Pijal...cheq nak gelakkkkk......

Che' Pit said...

hahaaha

tau takper Hanis..
nampaknyer che lie kita pun dah terjangkit penyakit sandiwara CM ni..

cikgu mas said...

helllo dik.yg belang-belang tu cikgu mmg tujukan untuk abg samad..tukan boyfren cikgu..cik lie punya lain tau!!!he,he..eleh hang jeles tu..masa cari tu ada gak nak beli kat hang..tompok2 rimau bintang..tapi credit card tak leh sweeeeep dah..cancel.

tu pun nak cerita kat sini..mmg cari gaduh budak ni...

masa cikgu pi jusco terjumpa seorang yg ku kenali tgh pilih sardin..cikgu kirimlah barang tu..

manzlie said...

salam che"Pit..hmmm susah lah nama nih..dah afis tukar pjar..la nih chePit lak..

kan sardin ada dalam keta waja acik tuh..mana kamu nampak sebab masa balik dah berdengkur dia satu rumah...hmmmmm

tul tak hanis....?

Che' Pit said...

alahai che lie ni..
che lie balik kan sy masih celik lagi.. dah tu sape yg bukakan pintu tu kalau bukan cheq? ada ler pulak kata cheq dah berdengkur, huhu.. fitnah tu..

Mana mak as ni, tgk lah depa berdua ni mak as.. nak duk sandiwara lagi dgn cheq..

Che' Pit said...

Hmm CM,

setakat belang2 taste abg samad tu, takde nye lah cheq nak jeles.. Ooo tgk, kan dua2 dah ngaku sama2 p JUSCO semalam.. hmm Mak As, tgk ni.. kan depa dah ngaku.. sama2 p jusco pastu sama2 beli sardin.. romnatik kan mak as.. tul tak hanis?

cikgu mas said...

hah yang sardin tu lah cik lie punyer...pandailah budak tu kan cik lie..kita piat telinga dia,,cik lie kanan,,saya kiri..lempar kat sg pahang,sapa nak tolong dia???..

ni ..payjarl nak jumpa cikgu tak ni,cikgu dah ready ni???

Che' Pit said...

hehe CM,

susah2 je puji cheq pandai.. tapi cheq sebenarnya kesian kat sardin tu lah.. beliau tak bersalah tapi dijadikan kambing hitam untuk melepas diri.. nasib baik sardin tu takleh berckp..

hmm CM pikir piat CM je ker? piat sy? jagn terlupa untuk dipikirkan, hahaha..

manzlie said...

memang lah pjarl bukak pintu..

masa sya duk belek bag saya hang dah berdengkur dah ....tu yang nak habaq...

aaikk panggil koq as ker...

hmmmm dia dah geng dgn akq As yer...takpa..acik panggil abg megat nanti tulun ..

skrna
wasalm

cikgu mas said...

hah nak piat? cikgu..hang tau tak cikgu besar cammana?tak campur k.noor lagi...hang tengok sure kecut perut kami dua tau tak??

nak tak bonia rimau bintang colour oren??..dengan ubat lebam kena cubit..cikgu boleh carikan.

sunday ni..summit or sunway..boleh tak??

Hanis said...

ahahahahhahah.....sakit pp ku dah dok tahan gelak nie....tul tu abang....dengkuran seperti pungguk menyanyi & bersyair rindukan bulan....

Che' Pit said...

haha che lie, che lie..

tadi kata che lie balik cheq dah berdengkur, pastu mengaku lak cheq yg buka pintu.. mana satu ni che lie.. hehe sori le che lie, cheq kan dah terbiasa dgn cara law.. pusing2 bagi belit, org terjerut dgn kata2 sdri..

haha panggil pak megat yer? cheq tak heran.. Mak As nak bagi cheq makan laksa dgn cekodok pisang bila cheq p kedah lagi 2 minggu..

Che' Pit said...

hmm CM, tau.. CM besar mana.. besar budak skolah jer.. apa cheq nak heran.. cheq pun lagi besar dari che lie tau..

hmm takpelah, kali ni utk membahagiakan che lie cheq, cheq mengalah ler pada CM.. ok lah CM, cheq mengaku cheq kecut perut dgn CM.. haa ni dah ketaq lutu.. berlaga2.. tuk tak tuk tak bunyi nyer.. CM dengar tak?

cikgu mas said...

aaah cik lie dia tak tahu.abg megat tu geng kita...kita cilikan mulut dia baru tau...

geramlah cikgu dgn si payjarl ni..tak sabar nak jumpa dia..

Che' Pit said...

laa CM, cheq dah mengalah n bagi CM menang pun, CM geram kat cheq lagi? tahu lah cheq ni comel, hahaha..

Noor said...

salam..

mak aihh.. beli sardin sampai ke jusco?? wa ha ha.. kantoi2..

psss.. bonia rimau bintang colour oren?? ok gak.. ko mintak 3 guni dik.. hu hu

Che' Pit said...

salam kak noor,

tulah sama2 g jusco, sama2 beli sardin.. kebetulan ker tu?

takpelah kak, 1 pun tak tentu.. samar2 jer, berbalam2 jer, apatah lagi 3 guni..

 
type='text/javascript'/>