PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Thursday, July 30, 2009

XPDC Berakit Antarabangsa Sg Pahang 2005

Hmm kali ini aku nak mengimbau kenangan yang memang takkan dapat aku lupakan. XPDC Berakit Antarabangsa Sg Pahang 2005. XPDC ini melibatkan hampir 110 buah rakit yg penyertaan terdiri daripada agensi kerajaan, badan swasta dan juga IPT, serta penyertaan dari peserta luar negara.. XPDC berlangsung selama 8 hari di mana kami terpaksa berakit sejauh 428 km dari Kuala Lipis ke Pekan.. Gambar di atas merupakan salah satu check point di Chenor.. Team kami (Uniten Rafters) terdiri daripada 5 lelaki, 2 perempuan dan 2 daripada Pertubuhan Peladang Rompin, sebagai pemantau dan tunjuk ajar kerana ini merupakan kali pertama kami berakit.. hanya 5 peserta dibenarkan untuk satu rakit dalam satu masa..


Uiks, rakit jer tinggal.. mana orang nyer? Hehehe dah letih dan panas sangat, so kami sempat park rakit jap n berendam dlm sungai pahang tu.. Buaya? hehehe..

Ada sesetengah tempat di mana air nya cetek. so kami terpaksa turun dari rakit dan menolak.. Hmm mmg seksa sbb berat menolak rakit atas pasir.. Sangat2 memenatkan.. Untuk pengetahuan semua, berakit seperti ini mmg memerlukan kesabaran.. dalam 1 jam, purata boleh pergi hanya sejauh 4 km.. cuba bayangkan.. kalau lah menaiki kereta, dalam masa 1 jam, dah boleh pergi berpuluh malah beratus km..

Hari ini yang paling mencabar buat aku kerana tiba2 aku demam panas.. tetapi disebabkan HEP pengiring tidak benarkan peserta perempuan turun kerana ketiadaaan jurulatih dari pertubuhan peladang tu, maka aku dengan paksa rela nyer terpaksa gak turun berakit.. sangat tidak selesa dan akhirnya pada tghari tu, aku terpaksa meng excuse kan diri daripada kawan2 untuk tido sebentar kerana dah terlalu tidak tahan.. alhmadulillah towards the end of our journey that day, aku beransur sihat dah sudah kurang panas di badan..

Hehe sempat lagi pose maut.. Masa ni dah start hujan.. so disebabkan perjalanan masih jauh, rakit kami dan yg lelain ditarik dengan bot tunda, sbb dikhuatiri hujan lebat melanda.. Tapi yang paling tak dapat dilupakan, pada hari ke 7, kami memulakan xpdc seawal 8.30 pagi tetapi sampai ke check point pada pukul 12 tgh malam.. biasanya akan sampai jam 6 -7 ptg.. bayangkan betapa jauhnye jarak dan bagaimana susahnya kami berakit pada waktu malam.. tapi itulah, pengalaman yang paling aku tak dapat lupakan.. sekian terima kasih..


25 Catatan pengunjung:

1206 said...

Salam...

camne ngan plan 9 ogos dpn...? dapat pi tak...?

1206

Che' Pit said...

hmm 120683..

opps terlebih sudah.. Lyze mcm ner? ok ker? nak p amik ina dulu ker?

hmm insyaAllah.. tapi neymo tak jemput pun, huhu..

1206 said...

Ehhh....kenal ek...??
kih kih kih....
lyze ok je...awk dah check kat post box awk kat kg ke...? dia hantar alamat umah tetap...hehe
kalu boleh, singgah ambik ina jap..

apiz selayang said...

wah.. macam best jer xpdc ko ni...

Che' Pit said...

hahahaha, dua org je 120683..
1. 4 N hujung A
2. 4 N hujung I

hehehehe..
hmm awat neymo tak minta alamat umah skrg.. tahu sgt2 awk tgk kat sini, kalau tak mana tahu pasal keter tu kan kan kan jonet kan, hehe.. kalau p amik ina, nanti byk ler tempat nak kena nyinggah kat situ.. hehe dah lama tak jumpa org tua bawa bas tu, huhu..

Che' Pit said...

Apiz,

mmg best pon tapi sgt mencabar jiwa raga rohani jasmani..

1206 said...

hahaha....org tua tu keja lagi ke bawak bas...? ke dah jd boss sykt bas..? hehe..

awk contact lg tak ngan family setiu...??

Che' Pit said...

hmm Cik Nana ker..

rasanya masih bawak bas lagi.. hehe nanti tanya ina, mesti dia hupdate dgn info ni, haha..

hmm family setiu dah tak contact.. susah sikit n tak faham sgt.. tapi family jelai, toksah cerita lah.. awak je tak balik2 jelai lagi..

1206 said...

Alaaa....napa reveal nama sya nie...!! tak besh laa..

sya mmg nak balik jelai..tp tak tau bile...huhuhu...

Che' Pit said...

oo maaf lah cik noorhana..

ter reveal lak nama cik, huhu..
bila sy balik, mak sy selalu gak tanya awk tak der balik ker? sy cakap ler takder..

1206 said...

En. Hafizal Abu Bakar....

ni nak mare ni....

(kalu tak approve post ni, xmo kawan dah..)

Che' Pit said...

hahaha ye Cik Noorhana Zainudin (hmm sori sampai la ni kompius 1 d ke 2 d..

approve nyer.. takde hal..

1206 said...

1 d je laaa...
betul la tue...

Che' Pit said...

heheh betul ek?
terer gak cheq ni ek..
hahaha..

1206 said...

Mestilah laa betul che` pit oiii...
takkan nama sya tak ingat kot..
kata dulu2 sya ni "teman tapi mesra" che` pit..
hahahaha....

Che' Pit said...

heheh tapi cik nana, tu dulu teman tapi mesra.. skrg ni takleh mesra lagi, sbb dah ada cop "hak milik tuuuuuuuuuuuut"

1206 said...

aikk....che`pit dah jadi hak milik orang ke...? baguihlaaa....makbul jugak doa sya...alhamdulillah..

Che' Pit said...

bukan che' pit yang jadi milik org ler.. cik nana ker yg dah jadi milik org, huhu..

1206 said...

ooowwwwhhh....takpe che` pit...bunga bukan sekuntum...kat putrajaya ni banyak je bunga...ni 1-9 ogos ade pesta bunga taman...dtglaa, pilih je yg mana berkenan...muahaha...

ari ni ade j-card kat jusco equinne...

Che' Pit said...

oooh ye ker?
hmm tapi mcm malas lak nak g.. takut.. takut tergadai duit y tak seberapa dalam dompet ni, huhu..

pesta flora? acara gak tu.. boleh beli pokok bunga buh kat umah ni..

1206 said...

Che`pit....awat kit je yg berborak ni...? mane yg lain2...hanis..apiz..noor..dan lain-lain...??

Che' Pit said...

hmm tu lah pasal..
tetiba lak yg lelain senyap.. nak kata ni entry kita berdua, tak gak rasanya, hehehe..

tetiba mcm berubah lak pikiran.. ternampak dan terbayang seolah2 jusco ekuin tu menggamit2, memanggil dan menyeru namaku.. oh tidak, aku tak rela terpengaruh..

Hanis said...

Salam...

waaaa....seronoknye XPDC tu....hanis rase pas pas seminggu tu saheh kuruskan...dgn letih & demam lg...sekarang kot p lagi boleh je ajak madey & apiz tu...cheq kak noor & kanda tunggu kat final destination korang je...tp kami tanak jg pompom girl arrrr....jangan suruh kami pakai sket purple apiz...kami tetap comel tanda sket purple tu....cik hana nak join kami tunggu kat final destination? mari arr....

psss....cik nana, kami semua kesibukan arini...

apiz selayang said...

argh.. tensi pakcik, seharian tenet down di opis... cis... takleh nak menyebok.

ye2 pijal. kalau ko nak berakit lagi, ko boleh tanyer madey, dia tokey rakit. kita tangkap dan ikat kak noor, kak mas ngan hanis kat rakit tu nnt, pastu biarkan hanyut dibawa arus.

Che' Pit said...

apiz,

patutler ko menyepi.. ku sangka UM dilanda garuda, rupanya tenet down..

hmm ok gak tu, tapi kita buat kat kak mas dgn hanis jer.. kak noor baik, kita bagi can kat dia k..

 
type='text/javascript'/>