PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Friday, July 31, 2009

What U Can Not Recover..





Oleh itu, renung2 kan.. semoga tidak berlaku kepada kita.. Picture speaks thousand words..


27 Catatan pengunjung:

1206 said...

Bak kata2 di bawah....

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu.....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ..........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu......

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya......
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang Lain
Kamu juga yang akan MENYESAL....


ok tak...?

cikgu mas said...

salam..

tazkirah pagi jummaat @ motivasi pagi dari Dr payjarl..

Aiiik,pasal apa cheq `terasa`???..

alah comey,comey..kita gurau-gurau tanda sayang tanda bermanja,kalau tak sayang tak mesra kita susah nak bergurau dengan orang..tul tak???sebab sayanglah,k.mas suka gurau dgn che pit,gaduh2sayang..tapi jgnlah suka buli k.mas sangat,k.mas tak tahan tekanan cam che pit,k.mas cepat nangis!!!hu,hu,hu

cikgu mas said...

che pit,che pit

who is 1206???rasa macam nak kenal lah!!!pompuan ke lelaki tu??aduhai tazkirah dan renungan dia amat bermakna...tapi cara menulis dia cam si atikah..ayat2 tu ada kat blog atikah kat headline dia..hmmm tak mahu lah serkap jarang..che pit kirim salam kat dia yer


hiii.1206,i`m 7511...pi lah kat lubuk buaya..cikgu ada kat situ,jom kita cerita pasal boyer speacis che pit tu,he,he

Che' Pit said...

salam CM,

nak kenal dan tahu siapa tu 1206? g lah kat entry cheq pasal xpdc berakit antarabangsa sg pahang tu.. dia ada berkampung kat situ..

hmm cheq tak niat nak bg seispa terasa atau apa.. lebih kepada ingatan diri sdiri dan kawan2..

hahaha toksah berangan ler nak citer pasal boyer sbb 1206 kenal cheq sgt.. dia tahu cheq bukan jenis boyer.. dia tahu cheq jenis mcm ner.. oppps! tul tak? 2181

Che' Pit said...

salam 1206

mcm biasa jer dgn kata2 kat bawah tu.. but the most kata2 yg paling sy suka adalah jawapan daripada sesorag berkenaan soalan sy..

SOALAN SAYA:
Kalau esok org yg awak sayang BISU, apa yg awak nak dia UCAP?

Kalau esok org yg awak sayang PEKAK, apa yg awak nak dia DENGAR?

Kalau esok org yg awak sayang BUTA, apa yg awak nak dia LIHAT?

Tapi andainya esok org yang awak sayang PERGI untuk selamanya, INGATLAH, tiada lagi peluang untuk awak bersamanya..


JAWAPAN DIA:
Sebelum org yg sy sayang BISU, ingin saya dengar luahan ikhlas hatinya

Sebelum org yg sy sayang PEKAK, sy ingin dia dengar luahan hati sy

Sebelum org yg sy sayang BUTA, biar dia tatap wajah org yg menyayangi dia puas2

Sebelum dia PERGI, sy ingin dia disisi setiap saat dan ketika hingga dia menutup mata...

Noor said...

As Salam..

dik.. (pjarl & nana ke..)

itulah nama nyer manusia.. yang sering alpa.. mengejar sesuatu yang tak tercapai dek tangan.. namun terus berangan.. akhirnya, semua tinggal kenangan..

Che' Pit said...

kak noor,

bukan mengejar sesuatu yg tak tercapai dek tangan.. tapi melepaskan sesuatu yang belum nampak kepastian.. kehidupan harus diteruskan, fokus harus ditetapkan.. pandangan harus di kehadapankan (bukan perut je yer yg nak ke depan_ tapi yang paling penting, kemampaun harus jadikan ukuran.. apa2 pun, jangan melebihi keupayaan..

kenangan harus ditinggal walau kdg kala sering dikenang, tetapi masa depan harus dirancang.. kenangan tak mungkin berulang, tapi kenyataan pasti mendatang..

cikgu mas said...

payjarl ni kite tanya soalan,dia bgi kita homework pulak nak kenal 1206,male or female??pas buat homework kt sg Pahang rasanya tak de female kat situ..male ler tu??

aduhai cuti2 ni..rasanya nak melayan si payjarl ni lah...romantik pulak dia pagi jumaat ni..izinkan kanda menjawab jugak soalan itewwww...leh yer..ditujukan untuk abg samadku..


SOALAN SAYA:
Kalau esok org yg awak sayang BISU, apa yg awak nak dia UCAP?

Ans: Tell me dear.I Love u...macam dulu..tak kisah walaupun bahasa isyarat..aku memahaminya..

Kalau esok org yg awak sayang PEKAK, apa yg awak nak dia DENGAR?

Ans:Listen to me.... I Love u so much...aku akan cakap kuat-kuat,jerit biar satu dunia dengar.tak dengar jugak,ucapkan dengan bahasa isyarat..

Kalau esok org yg awak sayang BUTA, apa yg awak nak dia LIHAT?

Ans: Look at me and touch me...u can feel my feeling...lihat dgn mata hati..rasa dgn jiwa dan hati..i still loving u..

Tapi andainya esok org yang awak sayang PERGI untuk selamanya, INGATLAH, tiada lagi peluang untuk awak bersamanya..

Ans: you re exist..n never die in my heart forever...kau hidup terus aku tak perlu takut kau pergi itu realiti hakiki...

sori ler payjarl,tetiba skill romantikku terkuar..bila difishing soalan cam ni..i cant control my self,hang tau kan cm ni...!!!tumpang yer jiwang berkarat!!!

kak noor!!!tak nak menumpang ker,bzi yer??..cheq cuti percuma..

Hanis said...

Salam...

kanda 1206 tu perempuan...cik nana..emmm lupa lak full name...kanda, dinda baru nak kate....SOALAN SAYA (from pijal) tu sesuai sgt tuk kanda..tetiba tengok ade komen dr kanda dah...

kesimpulan yg cheq dpt dr kelas motivasi pagi Dr Pijal arini..."berfikir dahulu sebelum melakukan sesuatu...jika tidak ia akan membinasakan diri sendiri"....

pss....amboi hang pijal & apis...hangpa nak tambat cheq & kanda mas je kat rakit tu...nak hanyut kan kami aje...kak noor hang baik...hang lepaskan....kanda, kita kene wat sesuatu nie....depa nak tambat kita & hanyutkan kita kat sg pahang tu....

apiz selayang said...

ados.. kata2 kat sini begitu puitis dan syahdu.. mengapa aku tak dapat meluahkan kata2 macam kalian, betul lah, aku tak romantik...

Kak As. said...

salam,

setuju dengan Prof che pit dan 1206

terimalah seadanya
kita hanya insan biasa
berusaha memberi bahagia pada orang lain.
Allah akan membahagiakan kita.

Che' Pit said...

hahahaha hanis,

lawak tul lah CM tu.. ada ke patut dia kata 1206 @ cik nana tu male.. cheq dah suh tgk kat entry tu pun, CM blur2 lagi.. cian dia.. maklumlah sekolah dia tutup, wabak si pinky tu, tu yg gear 1 jer, haha..

hmm bab ikat hanyut tu, idea apiz, cheq setuju bebenor jer..

Che' Pit said...

salam CM..

sure or not utk abg samad? ke utk bos abg samad?

hmm ok lah jawapan cikgu, lulus.. tapi 1 part tu rasa mcm tak kena jer.. bab yg pekak, nak dia dengar apa?

Jawapan CM:Listen to me.... I Love u so much...aku akan cakap kuat-kuat,jerit biar satu dunia dengar.tak dengar jugak,ucapkan dengan bahasa isyarat..

hmm CM kalau dah pekak, mmg ler tak dengar.. tak kisah ler ckp kuat ke atau perlahan..

Che' Pit said...

hmm apiz,

ko romantik cuma ko tak pandai menyusun ayat berbunga.. dan ko tak pandai nak meluah atau menunjukkan keromantikan ko tu.. kalau ko tunjuk, aku gerenti hanis dgn atikah cair nyer dgn ko.. hmm CM takleh lagi cair dgn ko, dia dah cair dgn org lain.. huhu takleh kacau..

Che' Pit said...

salam Mak As,

betul tu..
cheq setuju sgt dgn persetujuan yg mak as bagi kat cheq n cik 1206

cikgu mas said...

ada jer nk lawan cikgu tau!!my fren ada yg pekak..dia dgr sikit2 tau..

dik ooi abg samad lah,,boss abg samad mana boleh!!!ko jgn nak wat cerita bidaah...nak cair apa yer payjarl.CM ni dah sedia cair tak leh beku dah...

hanis jgn risau pyjarl n apizz nak hanyutkan kita..buaya akan tolong kita..kan kanda ni ratu buaya,buaya akan balas demdam pada mereka dont wori...dinda

apiz selayang said...

haha.. pepandai jer ko pijal... tu le pasal, klu aku bisa menyusun kata2 indah lagi romantik dan puitis, nescaya bukan setakat hanis ngan atikah, ko pon akan cair gak pada ku nnt.. tu yg aku takut tuh.. hahah

Che' Pit said...

CM

dendam itu sifat yg terkutuk.. kita tidak di ajar untuk berdendam.. nak2 di hari jumaat yg mulia ini, penghulu segala hari..

hmm nape takleh lak bos abg samad? bos abg samad tu single and available lagi tu..

Che' Pit said...

haha apiz,

aku cair takper, masuk peti sejuk beku balik.. takpun jemur ker, boleh beku balik, hahaha..

Hanis said...

hahahahah....lawak sungguh laaa korang nie....

kanda....emmm lupa lak kanda ade buaya...hahahha...ratu buaya....

pijal...cheq rase "bonia" tu tersalah pilih...sepatutnye ratu buaya kene p beli "crocodile" baru betul...lambang kasih pada putera nya...

apiz....cheq kalau hang berpuitis...cheq bukan setakat cair..air mata cheq bukan meleleh lg, hujan terus...nanti jd cam kak noor nangis, pijal kene mop air matanya...

Noor said...

adinda ku hafizal...

kenangan tinggal kenangan
tidak ku menoleh ke belakang
namun kenangan ku jadikan panduan
agar yang pahit tidak berulang..

apiz encem..

bila ko berpuitis.. akan akak tahan air mata.. agar ia tidak merembas bertimba-timba.. cuma yang akak risau.. lemak2 akak yang akan cair.. hu hu.. hilanglah kemontelan akak nanti.. mau jeles hanis & CM.. wa ha ha

adinda cm ku..

pulang sipungguk melayan lara
rembulan pujaan sudah berpunya
hendak merindu pada siapa
kasih bertaut terlerai juga..

pssttt.. cm, macam pungguk tak percaya je.. la la la

Che' Pit said...

hmm hanis,

tu lah pasal.. dah nama ratu nuaya.. merajuk lak croc2 kat kedai tu..

hehe takper, air mata kak noor dah kering ku mop.. berhempas pulas, berpeluh keringat cheq mencurah2 demi mengemop air mata sis ku yg tersayang, huhu..

apiz hensem said...

banyak betul air mata akan dibazirkan klu aku berpuisi. so aku putuskan bahawa aku tidak akan berpuisi hatta mencube berpuisi sekali pon. adelah lebih baik kalau air mata itu dititiskan kepada sesuatu yang lebih baek...

1206 said...

Duhai forumers sekalian...

Terbatuk2 1206 bila kalian bercerita ttg diri 1206 nie...

1206 dan che` pit ni mmg dah kawan lama..1206 dah kenal sgt che`pit nie...jd tak heran laa kalu dia ni boleh jadi mat jiwang, mat crafting, mat skybridge, mat carwash dan mat flora....

mcm2 dia boleh buat...serba boleh...
tue yg payah dia nak cari org yg sesuai ngan dia ni, walaupun pada tahap ni sepatutnya che`pit dah ade anak dua...hahaha

btul tak che`pit...????

cikgu mas said...

salam 1206 or nana..

nak plus satu lagi che pit tu,mat buli orang,cikgu selalu kena buli dengan dia..padahal cikgu ni kan kan cikgu mana boleh lawan kena hurmat...taat dan patuh ni tidak nak ikat cikgu lah,gelakkan cikgulah ,tazkirah cikgu lah macam2..nana bagi nasihat sikit kat dia..lagi satu suruh dia jgn menunggu cik lie...orang dah anak 7 dia tak jumpa2 lagi nanti..ha,ha.ha

pyjarl bos abg samad memanglah single n available tapi CM tu single n available lagi ker????dik ooi dah berdouble-berdouble ko...

Che' Pit said...

salam cik nana ker..


hmm takler serba boleh.. (jgn puji lebih2, malu cheq).. tapi mmg betul cheq dgn cik 1206 ni mmg dah kawan lama dan agak rapat juga..

Che' Pit said...

salam CM

cheq bukan mat buli, tapi kaki buli.. tapi cheq buli CM jer.. org lain cheq tak buli.. naper? sbb hobi cheq membuli cm, hahahahaha (gelak devil)

 
type='text/javascript'/>