PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Saturday, August 1, 2009

Mencari Positif Bagi Sesuatu Yang Negatif



Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...

1. utk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, krn beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. utk anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan, krn itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.

3. utk cukai pendapatan yg kita kena bayar, krn itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. utk pakaian kita yang dah tak muat, krn itu bermakna kita cukup makan.

5. utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas , krn itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

6. utk bunyi bising jiran², krn itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. utk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok krn itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. utk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, krn itu bermakna kita masih berupaya utk kerja kuat.

9. utk tempat letak kereta yg jauh drpd lif, krn itu bermakna kita masih berupaya utk berjalan.

10.utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi, krn itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...


9 Catatan pengunjung:

cikgu mas said...

salam..

wah sungguh bagus article ni...positif,positif..yang paling best tu..untuk pakaian yang dah tak muat..itu bermakna kita cukup makan..wah hepinya dengan statement tu...noor!!1so its ok!1its orite lah yer..!!payjarl kata mesti positif..

apiz selayang said...

4. utk pakaian kita yang dah tak muat, krn itu bermakna kita cukup makan ---> ni bukan cukup makan, terlebih makan name nyer ni.. tu pasal baju dah tak muat

Che' Pit said...

salam CM,

hmm kalau utk cm rasanyer lebih utk sedapkan hati jer..

Che' Pit said...

hmm apiz,

haah, betul gak tu.. so kalau baju cm dah tak muat, maknanyer cm dah terlebih makan le gamak nyer.. tul tak?

apiz selayang said...

ye2.. betul tu pijal, kak mas mmg terlebih makan, pasal dia taknak share ngan kite.. hahha. klu tak boleh tembam bersama.. hahahah

Che' Pit said...

apiz,

itulah kak mas.. makan sorg2.. cuba share dgn kita.. kan leh sama2membulat

Kak As. said...

salam CP,
mencari +ve dalam -ve memang payah ditemui.

mencari -ve dalam +ve memang banyak dan biasalah.

kena betulkan yang biasa dan biasakan yag betul.

cikgu mas said...

nak ker membulat sama...hiss tak payah lah,,hang dah comel dah!!!

Che' Pit said...

Salam Mak As,

betul tu, lebih senang mencari yg -ve dari yg +ve.. mudah2 an kita semua boleh menukarkan -ve otu kepada yg +ve..

 
type='text/javascript'/>