PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Saturday, August 29, 2009

MTCP@Kedah - Muzium Padi


Muzium Padi ialah sebuah muzium di Gunung Keriang, daerah Alor Star. Muzium ini menerangkan kegiatan penanaman and penuaian padi di negeri Kedah, yang juga dikenali sebagai "Jelapang Padi Malaysia" dan turut juga menjalankan penyelidikan ke atas tanaman padi.


Kegiatan kebudayaan seperti permainan kampung tradisi, membuat dan bermain layang-layang, serta permainan gasing juga dipertunjukkan kepada para pelawat. (sumber Wikipedia Bahasa Melayu)

Pintu masuk muzium padi.. cantik bumbungnya di buat bentuk padi

Hmm ini kali kedua aku mengunjungi muzium padi ini kerana pada tahun lepas, kami juga telah membawa peserta MTCP 2008 ke sini.. bagi aku ia mmg satu tempat yg menarik terutama bagi mereka yg datang dari negeri yg tidak menanam padi, contoh nya aku ler, hehe.. Macam2 yang boleh dilihat dan dipelajari..

Yang paling best di tingkat atas sekali ada satu ruang yang dinding nya dilukis supaya nampak seolah2 pemandangan di luar.. sampai sayup mata memandang.. tapi kali ni kerusi nya tidak berpusing seperti tahun lepas kerana ada sedikit kerosakan.. kalau pusing, pening gak kepala masa mula2 nak sesuaikan diri dengan keadaan dlm bilik tu.. satu pengalaman yang menarik dan disyorkan kepada sesiapa yg ke Kedah, datanglah melawat muzium padi ni.. tiket nye pun murah.. tapi kena bayar tike kamera kalau nak amik gambar kat dalam..

antara perlatan yang pernah digunakan zaman dahulu..

hehe tetap nak interframe..


22 Catatan pengunjung:

Atikah said...

Salam pijal..

Baru ari nie cheq nampak hang interprame diri kat blog... :)

pijal, lagi best kalau hang dapat merasa sendiri cam mana bajak tanah... tanam benih padi.... rasa musim menuai... memang suatu yang menyeronokkan... paling seronok, dok tangkap ikan dalam sawah... he.. he...

Kalau hang nak merasa cuba tanya mak as.. kot2 kg mak as dok tanam padi.. boleh hang merasa.....

Che' Pit said...

salam atikah,

heheh ada gak sebelum ni interframe..
hmm haah, betul tu.. kalau dapat merasa sdiri pengalaman tu, mesti lagi berharga.. cheq dulu pernah merasa sekejap masa program bakti siswa kat kepala batas, penang.. keluarga angkat cheq mmg ada bendang kat belakang rumah..

Atikah said...

Tu ler... tak terperasan gambar hang berbaju hitam tu.... gmbr hang ngan mak As tu cheq perasan ler.... he.. he..

Tu ler... pengalaman berharga... tapi sekarang nie susah nak dapat...

Biasanya bila musim menuai, kat kg cheq macam pesta... satu kg meriah... cheq palig suka musim menuai.... leh buat duit bagi budak... he.. he.. p bendang ambil upah ketam(tuai) padi... tp suasana tu tak merasa dah la nie... dah tak dak org tanam padi dah... masing2 dok suka beli beras dah siap proses... tak yah susah2 nak tuai, banting, nak tumbuk... satu saya suka.... beras tanam sendiri lagi best dari beras sekarang... cheq pun tak tahu sbb apa.... tapi rasa dia lain sikit dari beras yang dah diproses... Alamak... terpanjang lak... itu ler... hang dok kuarkan n3 yang mengamit memori cheq waktu kecil2 dulu....

Atikah said...
This comment has been removed by the author.
Che' Pit said...

salam atikah,

mesti best kan pengalaman tikah masa kecik2 dulu.. cheq tak merasa pun.. tapi mas kecik dulu cheq pernah tlg mak ayah menoreh getah.. sbb dulu keluarga kami mmg susah.. tapi skrg alhamdulillah, anak2 semua dah besar cuma adik je masih sekolah..

masa sekolah dulu pun, waktu rehat tak makan sbb nak simpan duit.. tapi cheq tgk anak2 zaman skrg ni mewah hidup.. manja.. tu yg tak sekuat anak2 zaman dulu.. hmm awat tetiba cheq bersyarah lak ni? huhu, teringat zaman kesusahan masa kecik dulu..

Atikah said...

Salam pijal...

Kita senasib pijal, keluarga Cheq pun susah jugak masa cheqvkecik2 dulu.... Bila anak2 dah kerja, alhamdulillah....

Cheq waktu kecik2 dulu pon dok menolong mak dan nenek cheq p menoreh... tp cheq tak menoreh... tak pandai... cuma tolong temankan jer... n waktu angkat getah skrap cheq baru buat... Atok cheq motong getah n tanam padi,kacang jagung... so, cheq merasa ler tu semua.... Bila p menolong depa angkat getah... tuai padi... cabut kacang n kutip jagung, cheq dapat ler upah sikit... time dpt upah tu ler saat paling gembira... boleh p kuar pekan... dulu p pekan macam p tgk pesta la nie lah... bukan hari2 boleh dok p pekan.... sebulan sekali pun susah.... nak p pekan naik sampan... Kg cheq nie memang betul2 hulu ler... jln tar pun dpt masa cheq tingkatan 2 kot... jambatan pun lebih kurang tu jugak ler.... lepas jalan siap..

ha.. ha.. ha.. cheq nie dah buat cerita kat blog hang ler pulak... sorry ler no...

Ayah Zain said...

Salam CP,

bagus info tuhhhhhh

Che' Pit said...

salam ayah zain,

hmm muzium ni walaupun kecik tapi mmg ada daya tarikan tersendiri.. dua tahun berturut g muzium ni..

Ayah Zain said...

Salam CP,

MTCP stand for what CP?

Che' Pit said...

Salam Ayah Zain

Malaysian Technical Corporation Programme.. ada kat entry awal tu pasal MTCP.. siapa peserta, dari negara mana..

Che' Pit said...

salam Atikah,

sedih lak cheq baca kisah atikah,, nampaknya lagi hebat dugaan atikah masa kecik compare dgn sy.. tu lah, org selalu kata kalau kita susah, ada org lagi susah dari kita.. kalau kita senang, jgn lah berlagak sbb ada lagi org yg lebih senang dari kita..

Atikah said...

Salam pijal...

Alahai pijal... teremosi ler pulak hang.... kesusahan cheq lebih kurang hang jer la... kesusahan mengajar cheq nilai hidup n menghargai kehidupan... juga menghargai org lain...

Che' Pit said...

salam atikah,

betul tu. cheq tak pernah menyesal malah berbangga sbb cheq boleh berjaya wlaupun dari latarbelakang yg susah.. alhamdulillah, skrg dah ok.. kesusahan masa kecik yg byk membantu dan menguatkan diri..

apiz hensem said...

pit... gambaq enterprem hang dengan kobau tu, klu diambil dr angle yg betul, bole nampak macam real jer...

Che' Pit said...

ala yg amik nye amatur ler.. tak kisah pun yg penting korbau tu dapat bergambar dgn aku..

ummi humaira said...

salam .. malu nya rasa,ummi anak jelapang padi 100% tp tak pernah jejak kaki ke muzium tu lg , insyaAllah balik raya nanti nk kesana le n nk g makan laksa kt teluk kechai tu, memang best giler .

Che' Pit said...

salam ummi, walaupun tak pernah g tapi ummi kan mmg anak jati kedah.. so kata org takde apa lah nak heran sgt.. lain lah mcm cheq ni.. membesar dgn getah jer, hehe..

terima kasih ummi sudi menjengah "rumah" cheq

apiz hensem said...

lor... kobau tu ke yg nak bergambar ngan ko? hahah

Che' Pit said...

haah.. ko ingat aku ker? apa kelas aku nak gambar dgn kobau

Kak As. said...

salam Pijal,

seronokkan p muzium padi tu.

teknologi terkini untuk mengimbau nostalgia usang.

mak as memang anak petani tulin. lanyau dan keleboq dah sebati ngn mak as.

Che' Pit said...

salam mak as,

haah mmg seronok.. dah 2 tahun berturut cheq pi sana.. tahun depan pun maybe ke sana lagi.. bkn apa. tempat mcm tu, cheq sdiri rasa seronok nak bawa org luar p lawat..

lanyau dan keleboq tu pe mak as?

ummi humaira said...

nak menyampuk cikit , lanyau n keleboq tu lebih kurang lecak yg bersangatan la kot ,ummi pun dah lama tak guna perkataan tu, syok jg dpt sebut semula perkataan antik gitu.

 
type='text/javascript'/>