PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Wednesday, September 2, 2009

Di mana ADAB?

Menunaikan ibadah satu kewajipan, Alhamdulillah.. TETAPI biarlah beradab dan menghormati.. Cuba lihat pada lelaki yg memakai t-shirt hitam itu.. Mungkin anda tidak jelas apa tulisan di belakang t-shirt itu.. Tulisan tu berbunyi begini BORN TO.. ROCK DRINK AND FUCK.. MasyaAllah, mmg tidak patut dia memakai t-shirt sebegitu.. Apatah lagi untuk masuk ke masjid dan bawa sembahyang.. Ingat konsert rock ke apa tu!.. Tidak pasti sama ada dia sedar atau tidak yg dia memakai t-shirt sebegitu atau pun dia "terlalu pandai" untuk memahami maksud tulisan tersebut.. Moga jadi iktibar pada kita semua.. InsyaAllah



Salam Iktibar,

23 Catatan pengunjung:

Kak As. said...

salam Pijal,
kamu memang anak soleh.

Subhanallah! MayaAllah! A'uzubillah!

bersangka baiklah pada budak yang pakai baju lagu tu.

Melayu yang tak reti Melayu.
Melayu yang tak reti bahasa.

smoga dia akan diberi petunjuk oleh Allah.

Mak As N Pak Mgt selalu check dulu kalau anak pakai baju yg bertulis dan ada gambaq. kalau tak boleh . BAKAQ saja baju tu.

apiz hensem said...

mungkin mamat tu tak tahu membaca... no speaking english kot..

1206 said...

Sesungguhnya sebaik2 pakaian ke tempat ibadah adalah warna lembut yang plain...tanpa perkataan, nombor dan sebagainya..

Lebih2 lagi time tarawih...bila imam baca surah panjang sikit, mulalah makmum membaca apa yg dia nampak depan mata..especially maklum lelaki yang bert-shirt...hehe...kan dah makruh solat..

DUN Behrang 2020 said...

Banyak kemungkinan...tapi itulah realitinya...'anak2 Melayu' sekarang ramai yang kurang 'ADAB'...dan perlukan bimbingan kita semua...masih belum terlewat selagi dia masih mahu menyembah Yang Satu...

cikgu mas said...

salam

CM bersetuju dgn k.as,bersangka baik dgn dia...mungkin dia dah tak de baju lain masa tu,dan kewajiban menunaikan sembahyang wajib dlakukan,jgn kerana dia memakai baju tu dia terpaksa tinggalkan sembahyang..


apapun sikap pemuda yg memakai pakaian tajaan yahudi tu tak mengambarkan nilai dan jati diri pemuda muslim,pemakaian dia bagai satu iklan mendewakan pujaan2 syaitan tu....betul kata apizz mungkin dia tak faham bahasa Inggeris atau itu sajer baju yg dia ada...Moga Allah beri hidayah..

dalam situasi ni kita kn cari jalan penyelesaian,menegur mungkin,selagi tiada siapa yg menegur dan membimbingnya,selagi itu dia tak sedar perkara tu salah..dan sgt bersetuju dgn kenyataan DUN behrang ..masih belum terlambat selagi dia masih mahu menyembah yang satu..dia masih lagi Insan terpilih,mungkin sedikit calar dr segi adab,tapi akidah dan imannya mungkin lebih baik dari mereka yg tidak pernah mahu bersembahyang..Waaallahualam-from my humble opinion..

Che' Pit said...

salam Mak As,

kata2 itu adalah doa.. terima kasihatan doa mak as tu..

peranan ibu bapa penting tu untuk pastikan anak2 tidak berpakaian yang tidak elok.. tapi cheq sedih gak tgk budak2 skrg ni, kdg2 seolah2 bangga memakai pakaian yg sebegitu rupa..

Che' Pit said...

salam Apiz,

hmm mungkin juga tapi rasa mcm mustahil lah kalau dia tak boleh faham.. kalau ye pun dia takleh baca, takkan ler takde org lain yg nampak n tegur

Che' Pit said...

salam cik 1206 @ nana ker?

hehe lama menyepi? hmm tapi mcm ner cik 1206 leh baca tulisan kat belakang baju makmum lelaki? biasa nya kat masjid dia buat pengasingan antara lelaki dan perempuan.. hmm ke cik 1206 ni bercakap dari mata Mr Jusco tu? ngeh ngeh ngeh

Che' Pit said...

salam DUN,

betul tu, masih belum terlewat.. atau kdg2 mereka ni ambil jalan mudah.. main pakai jer, tak fikir apa kesannya.. sy yakin dia bukan lah org yg mengamalkan apa yg tercatat kat belakang tu, sbb kalau iyer, sy rasa tak mungkin dia akan jejakkan kaki kat masjid tu.. mudah2 an dia akan lebih peka dgn persekitaran nya

Che' Pit said...

salam CM,

bukan nak bersangka buruk, mungkin dia tak bermaksud utk mencetuskan kontroversi, tapi diharapakn agar dia lebih berhati2 dan prihatin terhadap diri sdiri..

1206 said...

En. Pay Jarl...

Sya bercakap bg pihak ustaz yg ada bg tazkirah ramadhan kat opis sini ari tu..bukan bg pihak mr jusco..

ustaz tu yg cakap..sebaik2nya pakai baju plain yang lembut..tak nak menganggu makmum lain bersolat...

apiz hensem said...

alhamdulillah... pemuda itu masih menunaikan perintah Allah... susah nak jumpa pemuda yg berkualiti macam ni skrg ni (selain saya) hahah...

jgnlah kite bersangka buruk kepada beliau

apiz hensem said...

sepatut nye pemuda tu kene kreatif sikit, pakai baju tu secara terbalik (inside-out), jadi.. kurang jelas sikit lah aper yg tertulis kat belakang tu dari pandangan ramai..

Che' Pit said...

salam cik nana

hmm ooh mcm tu ker? oo ok.. hmm kalau tak silap nama rancangan yg cik nana terlupa nama tu "renda ramadhan".. kalau tak silap ler sbb dgr dlm radio masa drive balik keje tadi..

Che' Pit said...

salam apiz,

tadi memula ko kata dia tak tahu baca.. skrg ko suggest dia pakai baju tu terbalik.. hmm kalau pakai baju terbalik, maknanya dia tahulah makna apa yg tertulis tu.. dari pada ko cdg dia pakai baju terbalik, baik saran kan kat dia supaya jgn memakai baju mcm tu terus..

Imran Paris said...

Pijal, sy pernah terima photo ni, saya harap sgt org yg ambik gambar2 ni, gi terus tegur dan minta org yg memakai tshirt tu menterbalikkan tshirt tersebut sblm bersolat semula. Saya ini bersangka baik, harapnya nasihat dan teguran sewajarnya telah disampaikan. Wonder ada kemungkinan si pemakai mmg tak faham langsung Bhs Inggeris...ntahlah???

Pijal dan geng2 semua...jemput dtg paris....tgk ada persoalan yg perlu anda semua jawap :D

apiz hensem said...

ko ni pit, betul ke tak... takkan le nak solat kat masjid tak pakai baju... berpada2 le che pit oii...

manzlie said...

salam Afis..

Mungkin dia tak faham kot makna baju tuh..maafkan lah dia...semoga allah swt menyedar kan beliau dan kita semua..amin..

waslam

rezeki said...

Salam Pijal,
Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua, namun alhamdulillah, Allah masih membuka hatinya utk bersolat . Semoga pemuda itu dan kita semua terus diberi petunjuk dalam menghadapi dunia sekrg yg penuh pancaroba.

Hanis said...

hanis pon penah dapat email gambar tu... hanis berfikir & berkata kenapa tiada org yg menegurnya...

tp sekarang nie mmg...macam2 jenis ayat & tulisan yg tak sepatutnye tercetak pada baju mereka buat....& org kita membelinya....lg nyampah tengok kalau org melayu & islam kita yg menyarung t-shirt2 tu....

Che' Pit said...

salam che im,

hmm harap2 mcm tulah.. sepatutnya org yg mengambil gambar tu terus tegur dari hanya sekadar mengambil gambar.. woeys che im, nani cheq terbang ke paris..

Che' Pit said...

salam apiz,

hmm ko ni kan, aku kata "baik saran kan kat dia supaya jgn memakai baju MACAM TU terus..".. bukan nye kata nak suh sembahyang tak yah pakai baju.. ish ish ish

Che' Pit said...

salam che rezeki,

mudah mudahan begitulah, jadi iktibar kepada kita semua

 
type='text/javascript'/>