PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Sunday, September 13, 2009

Mercun dan Bunga Api


Secara umumnya, semua mercun diklasifikasikan sebagai bahan letupan berkuasa rendah. Oleh itu, terdapat beberapa negara yang mengharamkan pembakaran mercun kerana beberapa sebab, antaranya pencemaran bunyi, risiko kecederaan serta risiko kebakaran.

Di Malaysia, pembakaran mercun kini diharamkan seperti yang termaktub di dalam Akta Bahan Letupan pindaan tahun 1991 akibat peningkatan kadar kecederaan di kalangan kanak-kanak (terutamanya dari kaum Melayu) semasa musim perayaan Hari Raya. Ironinya, kes kecederaan akibat bermain mercun terus meningkat saban tahun kerana kanak-kanak Melayu beralih kepada mercun buatan sendiri seperti meriam buluh sebagai alternatif kepada mercun komersial


Hmm tapi apa kaitan dengan apa yg aku nak cerita arini? Sebenarnya masa aku ke Bazar Ramadhan petang tadi, berdekatan rumah aku ni, di satu sudut aku ternampak seorang pakcik yg sudah berusia.. beruban, berpakaian baju melayu, ber kopiah putih, menjaga 1 meja jualan.. bukan kuih, nasi atau mee yg dijual, tetapi bunga api dan mercun.. Hmm so, what to do?


33 Catatan pengunjung:

Ayah Zain said...

Salam CP,

what to do? Pak cik tu memang chek 'ngot lah. Tapi nak buat macam mana, dah dia nak cari rezki, buat tak nampak jer le. Bak kata mak enon dalam keluarga 69, 'dunia, dunia'

Che' Pit said...

salam ayah zain,

tapi kalau kena tangkap? kesian dia dah tua2 tu..

Noor said...

As Salam dik..

dulu masa kecik2.. memang berhantu ngan mercun nih.. berjenis2.. siap simpan duit blanja pasai nak beli.. ada skali tuh pasang mercun tuju kat pokok rambutan.. tetiba jatuh kat reban ayam.. apa lagi, kecoh satu reban.. terus kena ligan ngan arwah ayah keliling umah.. end up.. main bunga api cap kucing je lah..

ngeh ngeh ngeh

p/s: brani ek pakcik tu jual secara terbuka..

sonata anak kancil said...

Che Pit beli mercun ke? jangan Che Pit, kang tak beraya terkena jari / tangan ....yang lepas2 zaman anak2 tu udah2 le...

Selamat Hari Raya - maaf zahir & batin

Che' Pit said...

salam kak noor,

tulah zaman sy kecik2 dulu takde pun kisah meletup sana, putus sini.. skrg je budak2 makin canggih..

yg sy ingat sekali dulu, mercun lidi.. konon2 nak bagi terbang rendah, pastu kena kat paip memantul balik.. hanya mampu melihat mercun tu patah balik n terbang ke arah diri sdiri.. x sempat elak, kena bahu.. nasib baik dah jatuh baru meletup ngeh ngeh ngeh..

Che' Pit said...

salam cgu sonata..

tak beli pun.. tapi terkenang anak2 buah yg comel tu, rasa mcm nak beli.. pk2 balik, tak yah lah sbb ayah2 diorg mesti beli.. so apa2, ayah diorg sdiri nye tanggung jawab ler ngeh ngeh ngeh..

Ayah Zain said...

Salam CP,

Kena tangkap? nasiblah. Nak kesihan apanya. Dah reti bahasa

Che' Pit said...

salam ayah zain,

hmm tu lah.. byk2 brg leh jual, mercun dgn bunga api gak yg jadi pilihan..

Mawar_berduri said...

Mercun ?...huish..dari kecik tak pernah main mercun..mak cakap bahaya..sampai sekarang pun tak pernah main...adik2 pun tak main..klau bunge api tu ade la ..tapi mak misti pasang lidi klau adik yang kecik tu main.. supaya bunge api tu terpecik jauh ..hihii.. ...:)

afeezz said...

aku masih ade lagi mercun bola lebihan raya 2 thn lepas. masih tersimpan atas almari dalam bilik.. dekat2 raya nnt nak bakar.. hahah

DUN Behrang 2020 said...

Kadang2 kesian kat anak2 zaman kini...kita dulu meriah dpt main bunga api dan mercun...tp itu la...bebudak skrg ni 'kreatif' tak kena tempat...so, what to do...drp menanggung risiko lebih baik jgn main...pakcik tu seronok sbnrnya...tp ye la kan...kena tgkp tak pasl2 seronok pun ntah ke mana...

Che' Pit said...

salam mawar berduri,

hmm seronok gak main mercun.. tapi bagus gak langkah berhati2 dan berjaga2 yg mak mawar berduri buat tu.. bahaya mercun ni ngeh ngeh ngeh

Che' Pit said...

salam DUN,

tulah, dulu2 mmg seronok main bunag api n mercun.. dulu2 kalau pakcik balik kg, sekotak dia bawa buang apai dan mercun.. meriah, mcm2 jenis ada.. tapi tu semua tinggal kenangan jer skrg ni..

Che' Pit said...

salam afeezz..

hmm jgn ko pedajal org dgn mercun tu sudah ler..

Hanis said...

salam,

hanis cukup geram kalau time kita tengah solat atau tdo ade yg dok bakar mercun nie...

cikgu mas said...

salam hanis

betul tu,masa anak2 akak baby lagi budak2 tu selalu terperanjat dgr bunyi mercun,aku rasa nk hambat jer budak yg main mercun tu..

Che' Pit said...

salam hanis n CM,

hehe teringat dulu masa budak2.. nakal gak.. selalu main mercun pastu dah kena jerit dgn pakcik makcik yg duk kat area2 tu.. yg paling ingat ada satu pakcik tu menjerit2 "woi, anak aku nak tido lah, tak reti2 ker".. hehe biasalah budak.. dah kena jerit lagilah kami duk aim umah org tu.. nakal kan!!

ummi humaira said...

kalu mercun dan bunga api yg canggih2 tu bukan main lagi harganya ,mahal semacam , kalu mula berbunyi kat luar rumah , anak2 jenguk je kat tingkap...kadang2 kesian gak kat diorang ni , tapi kalu mula diajar belinya , nanti dah jadi amalan pula ,jadiii ummi terpaksa le cakap kat diorang , bakar mercun tu sama la dgn kita bakar duit , membazir . lps tu main api , bahaya , api boleh bakar diri dan rumah ,sama gak le mcm api neraka ..nasib baik diorang boleh faham ... selamat ummi ..he he he

Che' Pit said...

salam ummi,

betul tu, kdg2 kita kesian tgk budak2 tu.. zaman sy dulu leh kata puas gak maini mercun n bunga api.. tp skrg ni tgkl org main jelah.. malas nak beli, ibarat bakar duit.. rugi

Mawar_berduri said...

CP : sy nak bagi kad raya ni..jemput lah ambik ye ...nak gtau kat shout box tak leh plak..kne blok ...:)

Che' Pit said...

salam mawar berduri,

kena blok? nape ek? hmm ok2 nanti sy amik.. TQ yer..

syahbandar87 said...

satu bnda sy x ske pakcik ni dia pakai kopiah dan berbaju melayu..pastu dia jual mercun..hmm..mcm2 la orng pk negatif nanti.tmbh2 orng yg mmg x brmnt islam..seperti jg orng yg pakai jubah,berserban pastu hisap rokok..mmg ulama mrh sngt2 dan telah ditegur dngn satu kata2 pedas br2 ini spya golongan ini faham sket..memalukan

Asnija said...

Masa anak-anak kecik dulu, akak selalu belikan bunga api dan mercun, anak sulung lelaki suka betul dengan mercun roket...bila time puasa, ada sorang staff kat opis lama kasi senarai mercun, dengan harganya sekali, kitorang pun order....time deliveri, dia bungkus dengan suratkhabar...seronok tengok anak-anak main dengan anak buah depan rumah di malam raya...
tapi dah 3 tahun akak insaf...
adakalanya kesian juga tengok diorang jeling-jeling anak rumah sebelah main bunga api, teringin si Amni...tapi pujuk dia...sebenarnya, kalau ikut hati, nak je akak pi belikan...tapi sabar....

Atikah said...

Salam pijal...

Paling tak sukanya, time tok imam angkat takbir, time tu ler budak-budak dok bakar mercun.... boleh buat org terkejut... silap2 batal semayang org lain.... tak hormat org sembahyang langsung....

Azemi Ali said...

Salam Che Pit,

Semasa saya kecil ada orang berkata kepada saya " dari bakar mercun baik bakar je duit tu..sama je..membazir.."

Sekarang saya pula berkata "..dari bakar mercun baik bakar je duit tu..sama je..membazir.."

Dah tua gamaknya saya ni..

Mercun / bunga api ialah satu pembaziran. Membazir itu amalan syaitan.

Salam Aidil Fitri tanpa mercun / bunga api.

Che' Pit said...

salam syahbandar,

hm tulah.. kdg2 diorg tak fikir kesan dan akibat.. secara tak sengaja beri persepsi negatif kepada org lain especially bukan islam

Che' Pit said...

salam kak nija,

tulah, kdg2 kesian tgk budak2 skrg.. tapi sy sdiri rasa mcm was was nak bg budak2 skrg main bunga api n mercun.. sy rasa masa sy kecik2 dulu, pandai jaga diri, hati2 main mercun n bunga api.. tapi skrg ni, tgk anak2 buah main, mcm2 ter pk kat kepala, risau rasanya..

Che' Pit said...

salam atikah

hmm tu ler pasal, tapi dah nama budak2, mana reti makan saman.. ikut suka diorg jer.. kena tegur, kena marah.. kejap jer stop.. pastu sambung balik..

Che' Pit said...

salam che mie,

ish che mie, takde lah tua, muda gagah perkasa lagi tu, ngeh ngeh ngeh..

hmm betul gak tu, bakar mercun ibarat bakar duit.. tapi bagi org yg kaya, mungkin takde apa2 bg diorg..

rezeki said...

Salam pijal,

kita dedulu tak da mercun yg canggih2 mcm sekrg, lagi hebat main meriam tanah , mcm buat bunker dgn tin milo yg besar tu di sambung 2-3 tin , kemudian gali lobang besar.
Hari2 donate beli kabait. Kawan tukang hulur kabait . lagi kuat munyi, lagi syok ngeh,ngeh,ngeh

p/s : itu yang org kat tg puteri buka puasa awal 1 hari tu psl dgr bunyi meriam, padahal meriam tanah
ngeh,ngeh,ngeh

Che' Pit said...

salam che rezeki,

ngeh ngeh ngeh, zaman sy tak main meriam tanah.. sy sempat main meriam buluh jer.. pastu ada yg lagi hati kering, main meriam besi.. hmm sy ni tak bernai sgt, duk tgk dari jauh jer.. Mmg kuat bunyi, pastu siap lah dgr pakcik2 menjerit.. "memekak jer, dah takde keje lain ker?" ngeh ngeh ngeh..

insan pendidik said...

Salam,

Hang pi lah nasihat pok cik tu... tapi rasanya bukan dia sorang yang jual tu ada gengnya. Yang pelik kat sini yang membeli bukannya bebudak tapi mak bapak yang lebih pulak. Depa nak main lepas gian kot...

Che' Pit said...

salam IP,

hmm kang silap2 kang tak pasal2 sy lak yg kena taram dgn depa, huhu

hmm tulah, mak bapak skrg ni pandai.. depa yg gian nak main, kata nak beli utk anak2.. padahal kat umah depa yg duk ligat main, anak2 duk tgk dari dlm umah jer, ngeh ngeh ngeh..

 
type='text/javascript'/>