PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Wednesday, November 25, 2009

Jauh Kau Pergi (Tinggal Kenangan)






Pernah Ada Rasa Cinta
Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan
Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi
Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku


Jauh Kau Pergi
Meninggalkan Diriku
Di Sini aku
Merindukan Dirimu
Kini ku Coba
Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi
Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pertama kali dengar lagu ni kat hot.fm.. nyanyian Saleem.. sedap gak. Masa ke opis cawangan Sabah aritu, lepak bilik Shamsiah dgn Norawati, dengar lagu ni tapi bukan Saleem yang nyanyi..

Pelik gak.. Rupanya Saleem nyanyi lagu orang.. penyanyi asal nye ialah Geby dari Indonesia..

Tapi apa yang menarik tentang  lagu ni? Rupanya ada kisah di sebalik nya.. setelah merujuk kepada en ahmad google, maka tahulah cerita tentang di sebalik nya, tapi sejauh mana kebenaranya, tidak dapat diukur melalui kayu pembaris, ngeh ngeh ngeh

Lagu yang dinyanyikan oleh Geby, seorang mahasiswi yang menyanyikan lagu ini di kafe di penghujung hayatnya demi cintanya kepada kekasihnya.

Banyak versi yang menceritakan bagaimana cerita ini berlangsung, namun versi yang paling banyak adalah Geby merupakan Mahasiswa di Yogya (ada juga yang mengatakan SMA di Madiun).. Satu malam dia berjalan dengan kawan2 nya lalu terserempak dengan kekasih nya sedang bersama dengan perempuan lain.. Geby sangat marah lalu terus balik ke rumah dengan tergesa2..

Tanpa Geby sedar, kekasih nya perasan dan mengejar Geby dari belakang.. Malang tidak berbau kekasih nya itu kemalangan tanpa Geby sedari.. Hanya selepas 2 hari baru Geby diberitahu kekasihnya sudah meninggal dunia.. Geby teramat sedih lalu mengurung dirinya di dalam bilik berhari-hari.. Setelah puas dipujuk akhirnya Geby keluar juga dari bilik dan pergi ke sebuah Cafe di Bali..

Di sinilah Geby menyanyikan lagu ini buat kali akhir, namun sebelum dia naik ke pentas, dia telah mengambil ubat-ubatan sampai terlebih dos.. Dia meninggal dunia pada saat di bawa ke hospital pada saat akhir dia menyanyikan lagu ini..

Hmm begitulah kisahnya.. tapi aku suka kedua2 versi nyanyian Saleem atau Geby sbb ada kelainan, dan getaran di antara kedua2 lagu tu menyentuh sanubariku, ngeh ngeh ngeh..

15 Catatan pengunjung:

sonata anak kancil said...

nak cuba cek lagu ni...nak dengar....kita ambik tau....rehat sebentar - nak pi Maidin sat....

SiNoMoSa said...

Salam Pijal..

Huhu suka gak lagu nie..dr sehari ke sehari nak download MP3 dr Mr Google tp blum ada ksempatan huhu..

Che' Pit said...

cgu sonata

cubalah dengar.. kalau dpt dengar versi kedua2 nya.. baru best..

Che' Pit said...

salam syima

ada masa nanti download lah.. kat opis selalu buka dua2 lagu tu.. suka sbb ada getaran kat lagu tu

Atikah said...

Salam pijal...

Tak pernah dengar lak lagu nie.... sat lagi nak tanya mr ahmad google la... kalau ada nak download sekali... :) thanks...

afeezz said...

salam sahabat che pit : tak tau plak aku pasal lagu ni, or mungkin aku tak perasan. pas ni aku akan perasan2 kan diri aku...

Che' Pit said...

salam atikah n afeezz

hmm cubalah dengar.. kat hot.fm kdg2 ada putar lagu yg Saleem nyanyi..

insan pendidik said...

salam che'pit

Entri pasal lagu gak ke. IP pernah dengar tp tak perasan kot. dah lame ke layan lagu nih hehe

Asnija said...

aduh...aduh...senikatanya pun dah syahdu mahdu...kalau dengar lagunya pasti meleleh airmato akak agak nyor...

rezeki said...

salam che pit,

lagu ni mmg sedap utk didgr dgn suara saleem yg serak2 basah tu

Che' Pit said...

salam IP..

hehe lama gak.. mula2 dengar tu, pk jap, hmm ni lagu lama ke lagu baru saleem.. pastu mmg layan lagu ni lah..

Che' Pit said...

Kak Nija..

better sediakan tisu sebungkus / sekotak sebelum dengar lagu ni yer..

Che' Pit said...

salam che rezeki

hmm betul tu.. kira kena lah dgn suara saleem..

hazeleyed said...

Ass-salam che'Pit
Ada apa apa yang sama dengan lagu ni ke...
Shahdu tu...

Che' Pit said...

salam cgu hazeleyad,

hmm mungkin ada, mungkin tak.. kalau ada pun sekadar kebetulan.. ataupun suratan? ngeh ngeh ngeh..

 
type='text/javascript'/>