PENGUMUMAN

CP telah berpindah ke blog baru iaitu CERITERA CHE' PIT.. NGEH NGEH NGEH..
http://che-pit.blogspot.com
Kepada semua pengunjung budiman, anda dipersilakan untuk ke blog baru CP.. Tiada lagi entry akan di post dalam TEMPURUNG KACA ini..
Terima kasih..

Pengikut Yang Dihargai

Wednesday, December 9, 2009

Tong Pecah di Ampang Pecah

Hmm sebenarnya ni satu dari game yang di buat semasa Kem Membina Kepimpinan Koperasi tu.. Kalau diteliti, ada beberapa perkara yang kita boleh cungkil daripada game ni..



 Stage 1 - Dari anak sungai ke tong no 1.. Baldi yang digunakan utk stage 1 ni takleh digunakan utk stage 2..



Stage 2 - Dari tong no 1 ke tong no 2, dibekalkan beberapa baldi dan cawan kertas



 Stage 3 - menampal tong bocor dengan kertas suratkhabar untuk menghalang air keluar..


Setelah penuh, kiraan 10 dimulakan untuk menguji ketahanan tampalan tong pecah.. Air memancut dari lubang2 tong, ngeh ngeh ngeh..

Bila sampai sesi rumusan, setiap kumpulan bagi rumusan yang sama.. Leadership, teamwork, planning.. Tak salah, cuma ada satu perkara yang menarik perhatian aku, yang kita selalu terlepas pandang.. Apa dia?

Jangan abaikan  benda yang kecil kerana satu ketika kita akan memerlukan nya..

Hmm sebenarnya dari stage 1 nak ke stage 2, disediakan 4 buah gayung, 1 baldi dan 6 cawan kertas..
Masa setiap kumpulan berlumba2 nak memenuhkan tong pecah, tiada seorang pun yang menggunakan dan ambil peduli fungsi cawan kertas tu.. Tetapi apabila keadaan dah terdesak, kertas surat khabar yang dibekalkan untuk menampal lubang di tong pun dah habis, barulah mereka sedar kehadiran cawan tu..

Setiap kumpulan dibenarkan untuk menukarkan gayung atau baldi dengan kertas surat khabar.. bila dah tukar gayaung dgn surat khabar, nak guna apa utk ceduk air dari tong 1 ke tong 2? Hmm masa ni lah, baru nak guna cawan kertas tu..

Moral of the game? Never take for granted.. Especially boss2 yang duk kat atas tu.. pandang2 le kami yg duk kat bawah ni, huhu.. hmm boleh ke jadi moral of the game ni?

16 Catatan pengunjung:

SiNoMoSa said...

Salam tn rumah..
Game yg menarik..
Tp dalam byk benda mmg benda yg kecil di pndg enteng je walau sbnrnya benda yg kecil tu mberi impak jugak
Sy setuju dgn morale itu..disbbkan itu pepatah ada bkata yg kecil jgn disangka anak dan yg besar jgn disangka bapak.. :-)

Ayah Zain said...

Salam CP,

Memang yang dok atas tengok yang dok di bawah, kekadang yang dok di bawah ada pandangan sendiri dan selalu kata orang atas itu ... ini .... hehehhe.

Yang bagus ialah masing-masing tahu peranan masing-masing. Insya Allah.

hajah zainab bt abdullah said...

salam CP,

bernas jugak task yang diberikan nih! tentu hiruk pikuk para peserta nak ikhtiarkan yg terbaik...setuju dgn moral tu...

afeezz said...

salam sahabat che pit : bagus betul moral of the story game ni...

rezeki said...

salam che pit ,

yg penting , apa hasilan tersirat disebalik aktiviti ni diadaptasikan dlm pekerjaan dan kehidupan seharian .

ummi humaira said...

salam CP...
ulasan sempoi, dah dok tau dah tong tu berlubang, bocoq dok gagah boh buat pa ayaq tu aih, caghi penat ja... heh heh heh ...
pasai org dok rumah mana pernah gi kursus . he he he

Shifu67 said...

ni kursus kepimpinan btn ke apa ni... bukan ke btn nak kena haram... hehehe

Che' Pit said...

salam

syima - hmm betul tu sbb CP skrg lagi besar n tinggi dari ayah CP, ngeh ngeh ngeh..

AZ - bisalah, org bawah kata org atas x betul, org atas lak kata org bawah yg tak betul.. so siapa yg betul? yg hak tengah2 ker?

mama - hmm mmg kecoh dan gamat ler waktu tu.. pulak tu ada jer yg jenis g jenguk2 idea geng sebelah.. seronok gak tgk org2 dewasa kdg2 bergembira mcm kanak2..

afeezz - hmm tulah, tak semestinya honda city tu lagi baik dari perodua kelisa.. walaupun kecik, tapi ada kelebihan.. hmm ada kaitan ker? kompius seketika

che rezeki - betul tu.. bukan tong pecah yang nak dibawa balik, tapi hasil dan makna tersirat tu yg patut kita perhalusi..

kak ummi - sesekali ada peluang, g lah kem2 mcm ni.. byk pengajaran n pengalaman


shifu - bukan btn ler.. jauh panggang dari api tu, ngeh ngeh ngeh

SiNoMoSa said...

Salam Pijal..

Hehe tumpang gelak..cheq pun lbh tinggi dari ayah cheq..kuikui

afeezz said...

salam sahabat che pit : wah3.. tiba2 mau membuat perbedaan antara honda city ngan perodua kelisa.. cari le yg setarah CP

Che' Pit said...

salam afeezz..

hmm dah kata nak banding antara yg besar dgn kecik.. kalau honda city dgn toyota vios tak kena lak.. hmm ke nak compare city dgn persona CM?

DUN Behrang 2020 said...

n3 yg penuh dgn KBKK...lumrah dunia...yg 'kecil' dipandang sebelah mata pastu siap tutup ngan jari lagi...

Che' Pit said...

salam DUN

KBKK tu amenda? kompius seketika, huhu..

Mawar_berduri said...

Salam CP
wah..btol2...setuju
Sokong ngan moral of the story tu ...

Che' Pit said...

salam mawar

yesss another supporter

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

 
type='text/javascript'/>