beginilah rupanya burasak yg siap sedia utk dimakan..
Bahan-bahan: Beras, Kelapa diparut dan ambil santannya, garam secukup rasa.
Bahan pembungkus: Daun pucuk pisang (hijau muda)
Cara membungkus:
Sediakan daun pucuk pisang yang dipotong bentuk segi empat. Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat. (Petua memastikan daun pisang tahan dan tidak koyak: jemur atau salai daun pisang itu)
Cara mengikat:
Burasak disusun bersama dalam 4,5 keping.. Kemudian diikat dgn tali rafia, kemudian barulah direbus selama 1-3 jam. (sebaiknya direbus dalam periuk yang besar dgn kayu api yang marak)
Kalau beraya ke rumah org bugis yg betul2 pure , diorang akan hidangkan asam pedas ikan parang yg dimasak sehingga tulang2 dia dah lembut macam tulang ikan sardin. Tapi burasak sedap juga makan dgn rendang ke.. ayam masak merah ke... cubalah.. mungkin rasa dia pelik sikit bagi org yg pertama rasa burasak..
Famili aku tak pernah pun buat burasak, tapi masa kecik2 dulu kalau balik beraya di kg emak, mmg akan ada burasak ni kat rumah pakcik, makcik aku.. tapi mcm yg dikata kat atas, rasanya mungkin pelik bagi org yg baru nak rasa, sedangkan aku sdiri pun berasa begitu sebenarnya.. sbb itu aku kurang menggemari burasak.. kalau tak silap aku, kali terakhir makan ni masa raya tahun 1993.. raya terakhir di kg emak sebelum arwak atuk meninggal..
28 Catatan pengunjung:
aku penah tgk dan aku penah rasa, tp.. tak igt plak rasa dia camner?
salam pijal,
ooo nie laa burasak...hanis biasa dengar nie dr adik angkat hanis Enduk tu..bukan senang nak buat burasak nie kan...banyak process nyaa...& makan masa yg panjang tuk memasaknya...hanis teringin nak mencuba..
salam afeezz,
ko mmg nowonder ler.. semua ko x ingat.. aku pun tak tahu apa yg ko ingat
salam hanis,
hmm tu lah dia burasak.. hmm lbh kurang mcm buat ketupat gak ler.. kata nak ke pontian nanti kan, try lah cari kalau2 jumpa.. takpun minta tlg ayah kita tu bila g pontian nanti..
Salam
kalau pi pasar malam kt pontian ada jual ker?
salam CM,
rasanya takder sbb ni mcm ketupat n lemang gak.. occasionally for hari raya..
Salam pijal,
dah 2 - 3 kali juga makan burasak ni masa member jemput marhaban . Kawan tu org bugis , namanya induk ....
Kawan burasakke berasak ke , bedal je , janji sedap tekak ni
ngeh,ngeh,ngeh
alhamdulillah
salam che rezeki,
hehe mcm ne rasanya? sy rasa mmg tak berapa nak kena dgn tekak sy.. tapi tak tahulah sbb makan dulu masa kecik2, sekolah rendah.. mungkin dah besar ni ok kot kalau rasa balik, ngeh ngeh ngeh..
Salam CP,
Bagus la awak ni, ayah zain tanya dulu, terus kau buat penyelidikannya. Itulah anak yang baik.
Dulu masa ayahzain kat batu pahat ada makan la juga, masa tu makan jer, lupa nak tanya nama ngeh ngeh. ada aku kisah?
salam ayah zain,
sekadar nak berkongsi.. mesti ramai yg tak tahu..
Salam pijal..
Kali pertama tgk... macam ketupat palas tu rasanya? or ketupat biasa?
salam pijal,
ngeh,ngeh,ngeh
tagline AZ yg buat aku gelak sorang2
" ada aku kisah "
ngeh,ngeh,ngeh
salam atikah,
hmm mmg nampak lain dari ketupat biasa.. ketupat palas pun rasa mcm lain..
yg penting mcm tu lh rupanyer yg seada nyer..
salam che rezeki,
kan "ada aku kisah" tu tagline siri azwan ali tu yg kat astro.. apa tu, cak cak cak!
hmm maaflah, tapi sy mmg tak berkenan langsung kat siri tu.. ada unsur2 spastik..
Wah...menarik...pertama kali saya dengar...nanti la...ada peluang sy cuba cari...nama pun dah eksotik...
salam DUN,
hmm kiranya sy dah menyahut ler saranan DUN tu kan.. hmm eksotik gak ek.. DUN dgn K, sy dgn B.. tapi x sempat nak buat sajak pasal B, ngeh ngeh ngeh..
kalau di utara , rupa bentuk macam tu di sebut pulut dakap atau ketupat dakap , tp isi di tengah nya diletakkan pisang emas yg telah dibelah dua . tp ia bersaiz kecil sikit le sebesar lepat pisang jer , mak ummi memang wajib buat ketupat dakap ni sebab ank2 suka , rasanya pun manis coz ada pisang di dalam dia...
apa2 pun lain tempat lain ler makanannya dan di alam maya kita berkongsi ilmu .
Salam pijal.
Haha..aku pernah makan dan rasa burasak nih, raya tahun lepas di kuala kumpur, aku pon sama gak cam apiz..lupa dah rasa dia camana.
Walaupon aku orang johor..tak pernah lak jumpa burasak nih.
aper aku igt??? ermm...
Tak bersajak pun x pe...asal Che' Pit sentiasa 'sajak' orgnye...dah jgn dok asyik renung cermin tu...byk lg kerj menunggu tuuuu...
salam Madey,
hmm kalau kat jb susah sikit kot nak dapt.. try cari kat pontian, byk.. kat area ayer baloi, area parit2 tu.. byk keturunan aku kat situ, ngeh ngeh ngeh
salam ummi,
hmm first time dgr pasal pulut dakap tu.. thanks for the info.. teringin gak nak mencuba, hehe
afeezz,
aku tahu apa yg ko ingat.. ha ha tak tahu..
salam che DUN,
ala baru je nak berangan depan cermin, dah kena sergah.. terbantut
Btol kata ummi tu...Mawar pun cume kenal pulut dakap ...soDap woo.. :)
masa duk kat johor dulu biasa la jumpa benda ni kat Benut
salam mawar berduri,
hmm yeke sedap.. hmm satu hari nanti nak rasa lah..
salam che ONE,
akhirnya singgah gak ke rumah sy ni, hehe.. hmm haah kat benut ramai gak org2 bugis ni..
Post a Comment